Sinan Ateş dosyasında koordinatör savcı olarak yer alan Ahmet Altun'un 'MHP kontenjanından' Yargıtay'a üye olarak atanacağı iddia edildi. İddianamemede, Ülkü Ocakları yöneticilerinin ve MHP'li yetkililerin rolüne değinilmemişti.
Ankara’da sokak ortasında bir uyuşturucu satıcısı tarafından öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş‘in iddianamesini hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Altun’un Yargıtay’ a üye olarak atanacağı iddia edildi.
Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yargıtay’da boşalan 6 üyelik için yaz kararnamesi öncesinde yeni üye seçimi yapacak. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 14 Haziran’da açıklaması beklenen yaz kararnamesine çevrildi. Kararnameyle hakim ve savcıların atama talepleri görüşülecek. Bunun yanı sıra birçok başsavcılık, ağır ceza mahkemesi ve kritik savcılıklarda değişim yaşanması bekleniyor.
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, HSK’nın yaz kararnamesinden önce Yargıtay’a üye ataması yapacağı öğrenildi. Çünkü Yargıtay’da emekliye ayrılan 12 üyenin yerine HSK tarafından 6 yeni üye seçilecek.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Altun, Adana Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Çolak, eski Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Ali Öztürkmen ve eski Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Kasım Çiçek, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Üzeyir Karakülah, Küçükçekmece Adalet Komisyonu Üyesi Ahmet Cahit İyilikli’nin isimleri Yargıtay üyeliğine atanacaklar arasında geçiyor. Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in de Yargıtay üyesi olarak atanabileceği belirtiliyor.
Atamalarda CHP, MHP ve İYİ Parti’ye birer kontenjan verileceği belirtiliyor. Hatta Ankara Başsavcı Vekili Ahmet Altun’un MHP kontenjanından Yargıtay’a üye olarak atanabileceği ifade ediliyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter tarafından Altun’a bazı isimleri serbest bırakması karşılığında Yargıtay üyeliği teklif edildiği iddiası daha önce gündeme gelmişti.
Ahmet Altun, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında görevden alınan üç savcının yerine atanmıştı. Altun’un koordinatörlüğünde hazırlanan iddianamede, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın arasında bulunduğu 17 tutuksuz şüpheli yer almamıştı. Toplam 22 tutuklu şüphelinin bulunduğu iddianamede, cinayette Ülkü Ocakları yöneticilerinin rolüne değinilmemişti.
Altun, daha önce de HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın arasında bulunduğu 108 kişi hakkında Kobani iddianamesini hazırlamıştı.