Fotoğraf: Cheng Dayu /Xinhua, ZUMA Wire
Ukrayna’daki savaşın 4. yılına girerken, Güney Kore istihbaratından dikkat çeken bir açıklama geldi. Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Rusya’nın yanında Ukrayna’ya karşı savaşmak üzere gönderildiği öne sürülen Kuzey Kore askerlerinin cepheden çekildiğini bildirdi.
İstihbarat kaynaklarına göre, Kuzey Kore askerleri Ocak ayının ortasından bu yana savaş alanında görülmüyor. Güney Kore, bu durumun ağır kayıplardan kaynaklanmış olabileceğini ve askerlerin savaşın yıpratıcı etkisinden korunmak amacıyla geri çekildiğini iddia etti.
Kuzey Kore, 2024 yılının sonlarında Rusya’nın Kursk bölgesine yaklaşık 11 bin asker gönderdi. Bu adım, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD ve Batı’ya karşı oluşturdukları stratejik iş birliği kapsamında atıldı. Ancak Kuzey Kore birlikleri için savaşın ağır bedelleri oldu. Güney Kore istihbaratına göre, 300 Kuzey Kore askeri öldü, yaklaşık 2 bin 700 asker ise yaralandı.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre; Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ocak ayında esir alınan iki Kuzey Kore askerinin görüntülerini paylaşmış ve askerlerden birinin, “Komutanlarımız bizi eğitim tatbikatına gönderdiğini söyledi” dediğini aktarmıştı.
Kuzey Kore askerlerinin savaş öncesinde hiçbir muharebe deneyimi yoktu. Ukrayna’nın zorlu kış şartları, savaşın dinamikleri ve Ukrayna ordusunun etkili dron saldırıları, Kuzey Kore birliklerini savunmasız bıraktı. İstihbarat yetkilileri, ölü askerlerin üzerinde bulunan notlara dayanarak, Pyongyang yönetiminin askerlerinden “esir alınmaktansa intihar etmelerini” beklediğini öne sürdü. Ağır kayıplar nedeniyle Kuzey Kore birliklerinin Kursk’tan çekildiği tahmin ediliyor.
Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden (CSIS) Seth Jones, Ukrayna’ya karşı savaşan Kuzey Kore askerlerinin yarısının öldürüldüğünü veya yaralandığını iddia etti.
Jones, “Gerçeği kesin olarak bilmek zor, ancak Kuzey Kore’nin kayıpları 1000’i aşmış olabilir. 11-12 bin asker arasından bu kadar büyük kayıp vermek ciddi bir askeri zayıflama anlamına gelir” dedi. Askerlerin sayısının ciddi şekilde azalması, Pyongyang yönetimini cepheden çekilme kararı almaya zorlamış olabilir.
Kuzey Kore, Ukrayna savaşına doğrudan katılımını resmi olarak açıklamış değil. Ancak Vladimir Putin, Kuzey Kore birliklerinin Rusya’ya ulaşmış olabileceğini reddetmedi. Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Jong-gyu, Kuzey Kore birliklerinin savaş alanına konuşlandırılmasının uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu. Bu açıklamalar, Kuzey Kore’nin savaşın bir parçası olduğu iddialarını güçlendirdi.