İddia: Erdoğan, AYM’ye üye atamak için 4 aydır ‘başörtülü’ aday arıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Mayıs’ta emekliye ayrılan Anayasa Mahkemesi üyesi Emin Kuz’un yerine tam 4 aydır yeni üye ataması yapmadı. Erdoğan'ın 20 yıllık kamu görevi yapmış bir başörtülü üye adayı aradığı için atamayı geciktirdiği iddia edildi.

  • ü
  • 12 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan-AYM Başkanı Kadir Özkaya.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Mayıs’ta emekliye ayrılan Anayasa Mahkemesi üyesi Emin Kuz’un yerine tam 4 aydır yeni üye ataması yapmadı. AYM’nin yasasına göre, 12 Mart-12 Mayıs tarihleri arasında bu atama yapılmak zorundaydı. Ancak Erdoğan, yasanın açık hükmünü çiğneyerek AYM’ye üye atama işlemini bekletiyor.

Gazeteci Alican Uludağ’ın 24 Saat sitesinde yer alan köşe yazısında, Anayasa Mahkemesi üyesi Emin Kuz, 12 Mayıs’ta yaş haddinden emekliye ayrıldı. Anayasa’ya göre, Kuz’un yerine yapılacak atama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “üst kademe yönetici” kontenjanından olmak zorunda. Ancak aradan tam 4 ay geçti. Erdoğan, AYM’ye nedense 4 aydır yeni üye ataması yapmadı.

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş kanununda üye atama ilgili düzenleme “Üyeliğin boşalması ve sona ermesi” başlıklı 11. maddesinde, “Başkan, bir üyenin görev süresinin dolacağı tarihten iki ay önce, bunun dışında bir boşalma olduğu takdirde ise derhâl, keyfiyeti üyeyi seçmeye ve aday göstermeye yetkili olanlara yazıyla bildirir ve bu tarihten itibaren iki ay içinde 7’nci maddedeki usule göre boşalan üyelik kaynağından seçim yapılır” düzenlemesi yer alıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Dönemin AYM Başkanı Zühtü Arslan, Emin Kuz ile ilgili durumu Erdoğan’a yazıyla bildirdi. Yasaya göre bu süre 12 Mayıs’ta doldu. Ancak Erdoğan, yasanın açık hükmüne karşın 4 aydır AYM’ye yeni üye seçimi yapmadı.

Erdoğan, bugüne kadar AYM’ye 9 üye atadı. Zaten AYM’nin 15 üyesi var. Bunu da atarsa AYM’nin yüzde 75’i Erdoğan’ın atadığı üyelerden oluşacak.

Alican Uludağ, Erdoğan’ın üye atamamasını şöyle yorumladı:  “Bu köşede, geçen ay yazmıştım. İddialara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ne ilk kez bir türbanlı kadın üye atamak istiyor. Ancak kamuda 20 yıl çalışma şartına uyan üst düzey kadın kamu yöneticisi adayı bulunamıyor.

Düşünün ki 22 yıldır iktidardasınız, Anayasa Mahkemesi’ne atamak için bu kritere uygun bir kadın aday bulamıyorsunuz. Aslında bu, Erdoğan rejiminin 22 yılda nasıl başarısız olduğunun da bir göstergesi.

‘İSMİ GEÇEN İSİMLERİ ATAMAK İSTEMİYOR’

AYM üyeliği için HSK Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci ve HSK Birinci Daire Başkanı Halil Koç gibi bazı isimlerin de önerildiği biliniyor. Ancak Erdoğan’ın iddiaya göre, bu isimlerin emekliliğinin yakın olduğu bu nedenle yaş haddinden emekliye ayrılmadan AYM’de 12 yıllık görev süresini tamamlayacak aday istediği belirtiliyor.
Bu da Erdoğan’ın 2028 seçimlerinde iktidarı kaybedeceği, bu nedenle AYM gibi kritik kurumlara daha uzun görev yapacak şartları taşıyan kişileri atamak istediği yorumlarına neden oldu.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com