İçişleri Bakanlığı 396 bin ‘kayıp’ Suriyeli’yi arıyor: Avrupa’ya mı geçtiler?

İçişleri Bakanlığı kayıp Suriyelilerle ilgili bir araştırma başlattı. İzi bulunamayan Suriyelilerin Avrupa'ya geçmiş olabileceği üzerinde duruluyor.

  • ü
  • 13 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve yardımcıları

İçişleri Bakanlığı’nın araştırması sonucunda adresinde bulunmayan 731 bin Suriyeli sığınmacıdan 396 bini uyarılara rağmen hâlâ adres güncelleme için başvuru yapmadı. Bakanlık da adresini güncellemeyen sığınmacıların Türkiye’de olup olmadığını anlamak için bir çalışma başlattı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; yetkililer, sığınmacıların son yıllarda Türkiye’de resmî kurumlardan herhangi bir hizmet aldığına ilişkin kayıt olup olmadığına bakıyor. Örneğin hastaneye gidip gitmediği, çocuklarını okula gönderip gönderip göndermediği ya da Kızılay’dan yardım alıp almadığı inceleniyor. Bu kuruluşlarda son dönemde bir kayıt tespit edilirse bu kişilerin Türkiye’de yaşadığı sonucuna varılabileceği düşünülüyor. Ancak herhangi bir işlem kaydı çıkmayanların Türkiye’yi terk ettiği tezi üzerinde durulacak.

Bakanlık kaynakları, adres güncellemeyen ve Türkiye’de son yıllarda hizmet aldığı da tespit edilmeyen Suriyeli sığınmacıların yasa dışı yollarla Avrupa’ya geçtiği üzerinde duruyor. Ancak bu sonuç, verilen sürenin sonunda yapılacak araştırmalar sonunda açıklanacak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, bu sayıyı Avrupa Sınır ve Sahil Güvenliği Ajansı’na (Frontex) bildirecek.

YERLİKAYA AÇIKLAMIŞTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın geçen hafta Türkiye’de “geçici koruma” kapsamındaki kayıtlı 3 milyon 103 bin Suriyeli sığınmacıdan 731 bin 146’sının adreslerinde bulunmadığını açıklaması sonrası “Bu sığınmacılar nerede?” sorusu gündeme gelmişti. Yerlikaya, 5 Ağustos’taki açıklamasında, bu kişilere adreslerini güncellemeleri konusunda Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini, adres güncellemeleri için önce 90 gün, ardından da 2 ay daha süre verileceğini, süre dolduğunda ise bu kişilerin eğitim, sağlık gibi hiçbir hizmetten faydalanamayacaklarını söylemişti.

Bakan Yerlikaya’nın 9 Ağustos’ta katıldığı Habertürk TV yayınında paylaştığı verilere göre de 731 bin sığınmacıdan 203 bin 978’i yapılan uyarının ardından adresini güncelledi, 130 bin 430 sığınmacı da adresini güncellemek amacıyla bakanlıktan randevu aldı. Ancak hâlâ 396 bin 738 sığınmacı henüz herhangi bir başvuruda bulunmadı.

Kayıp Suriyelilere ilk aşamada verilen 90 günlük süre bu ay sonunda dolacak. Bu süre içinde adresini güncellemeyen sığınmacıların kayıtları askıya alınacak. Bakanlık, sürenin dolmasının ardından bu sığınmacılara 2 aylık ek bir süre daha verecek. Eğer bu ek sürenin sonunda da Suriyeliler, adres güncellemesi yapmazsa kayıtları silinecek. Yani “geçici koruma” statüsünü kaybedecek ve “düzensiz göçmen” olarak kabul edilecekler. Bu da kendilerine sağlanan birçok haktan faydalanamayacakları anlamına geliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com