İçeride otoriterleşme, dışarıda teslimiyet: Suriye ve Güney Kıbrıs’ta 2 günde 2 fiyasko

Türkiye'de başta düşünce özgürlüğü olmak üzere anayasal hakların bile suç sayıldığı bir dönemde; İsrail, Türkiye’nin Suriye’de kurmaya çalıştığı askeri üssü vurdu. Buna karşılık Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise "Suriye'de İsrail'le karşı karşıya gelmek istemiyoruz" demekle yetindi. ‘Kardeş’ Orta Asya Türk devletleri ise Güney Kıbrıs’ı resmen tanıdı.

  • ü
  • 06 Nisan 2025
  • ü
  • Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" verirken...

Son aylarda yargı ve güvenlik bürokrasi aracılığıyla otoriterleşmeye tam gaz devam eden AKP iktidarı, dış poliitkada ise hüsran üstüne hüsran yaşıyor. Sadece son bir haftada Türkiye çok iddiaları olduğu iki konuda, Suriye ve Güney Kıbrıs meselelerinde ciddi iki büyük sorun yaşadı.

BirGün gazetesinden İbrahim Varlı, Türkiye’nin dış politikada yaşadığı bu hezimetleri “tam teslimiyet” olarak nitelerken, “Ellerindeki tüm medya gücü ve devlet olanaklarıyla oluşturulmaya çalışılan algıya rağmen tek adam rejiminin dış politikası çuvallıyor. İstanbul Belediyesi üzerinden gerçekleştirilen 19 Mart operasyonun gölgesinde kalan birkaç günde iki önemli dış politik gelişme bu durumu bir kez daha gösterdi” diye yazdı.

İSRAİL, SURİYE’DE TÜRKİYE’NİN İSTEDİĞİ ÜSSÜ VURDU

Varlı yazısında, İsrail’in Türkiye’nin istediği Suriye’deki askeri üssü bombaladığını hatırlatarak, “Türkiye, İsrail saldırısını geçiştirmekle yetindi. Brüksel’de NATO zirvesine katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Cuma günü Reuters’a verdiği demeçte, ‘Türkiye’nin Suriye’de İsrail ile karşı karşıya gelmek istemediğini, saldırıların bölgesel istikrarsızlığı körüklediğini’ söyledi. Tel Aviv yönetiminden de dün, ‘Türkiye ile bir çatışma istemiyoruz ve Türkiye’nin de bizimle çatışmayı istemediğini umuyoruz. Ancak Türkiye’nin sınırımıza yerleşmesini de istemiyoruz ve bunu halletmenin her türlü yolu var’ açıklaması geldi” bilgisini paylaştı.

ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ GÜNEY KIBRIS’I TANIDI

İbrahim Varlı yazısının devamında ise Semerkant’ta birincisi düzenlenen AB-Orta Asya Zirvesi’nde Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Güney Kıbrıs’ı resmen tanıma kararı aldığı bilgisini paylaştı Varlı, “Her üç ülke de büyükelçi atadı. Zirvede bu tanıma karşılığında ‘birlik’ ile ‘Orta Asya’ işbirliği “stratejik ortaklık” seviyesine yükseltildi. Kuzey Kıbrıs’ı tanımayan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin Güney Kıbrıs’ı tanımaları Türkiye açısından son yılların en büyük dış politik fiyaskolarından birisi oldu. Her üç ‘Türki Cumhuriyet’ böylece KKTC’yi de tanımadıklarını ilan etmiş oldu. Kırgızistan ve Azerbaycan’ın da benzer şekilde davranması bekleniyor” diye yazdı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com