İstanbul Yıldız Parkı'nda bulunan ve içinde 2. Abdülhamid döneminden kalma tarihi çeşme, Ermeni mezarlığı kalıntıları ve tescilli bir tarihi eser olan askeri depo binası bulunan Orhaniye Kışlası'nda hafriyat çalışmaları başladı. Kışlayı imara açan Bakanlığa karşı İBB dava açmıştı.
Beşiktaş ilçesi sınırlarındaki Orhaniye Kışlası, 2016’dan sonra ‘askeri alanların şehir dışına taşınması’ gerekçe gösterilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmış, İBB ise imar planı değişikliğine karşı dava açmıştı.
Mustafa Tekin’in Gazete Pencere‘de yayınlanan haberine göre; 2016’dan bu yana kışlanın etrafı içerisi görülmeyecek şekilde alüminyum levhalarla kapalı, sadece Palanga Caddesi üstünde iş makinelerinin girebileceği genişlikte bir kapı mevcut.
Bayramdan hemen önce kışla duvarlarını yıkarak Palanga Caddesi üstünde iş makinelerinin girebileceği genişlikte ikinci bir kapı, Çopur Ahmet sokak üstünde kışla arazisi içerisinde yer alan tescilli tarihi eser askeri depo binasının hemen yanında ise insanların girebileceği genişlikte bir adet kapı açıldı ve elektrik hattı çekildi.
15 Haziran 2024 tarihinde Palanga Caddesi üstündeki iki kapının önüne şantiye girişi olduğuna ve iş makinesi çıkabileceğine dair ışıklı uyarı tabelaları asıldı, iş makinaları ve inşaat malzemeleri taşıyan kamyonlar kışla arazisinin içine giriş yaptı. İnşaatın niteliğini ibraz eden bilgi tabelası ise hiçbir yerde görünmüyor.
2 Temmuz sabahı çekilen fotoğrafta kışlanın içinde bir zamanlar eğitim alanı olan yerdeki tahribat görülüyor. Aynı günün akşamında çekilen fotoğrafta inşaatın hızlı bir şekilde devam ettiği görülüyor.
Bölge sakinleri, 10 dakika içinde 9 hafriyat kamyonunun konvoy halinde çıktığını, 2 beton döküm kamyonunun da girdiğini belirttiler.
Bölge sakinleri Orhaniye Kışlası’nın ranta açılmasına şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, “Gözümüzün önünde, mahallemizde yaşanan bu talana karşı çıkıyor ve İstanbul’da bir kez daha, çok az kalmış yeşil alanlardan birinin, üstelik tarihi Orhaniye Kışlası’nın bu göz göre göre talanına dikkatinizi çekmek istiyoruz.” dediler.
İnşaat çalışmalarının devam ettiği yerde 2. Abdülhamid döneminden kalma tarihi çeşme, Ermeni mezarlığı kalıntıları ve tescilli bir tarihi eser olan Askeri Depo binası bulunuyor.