Hüseyin Çelik’ten ‘genel af’ çıkışı: Ülke barışı için çok ihtiyaç var

Eski Bakan Hüseyin Çelik, Gezi davası, 15 Temmuz sonrası açılan davalar ile diğer düşünce suçu davalarında Türkiye'nin barışı için "bir genel affa ihtiyaç" olduğunu söyledi. Çelik, "Somut delillere dayanmayan, sadece yerine göre iftira ve ithamlara dayalı, zorlama yorum ve yaftalamalarla kimse itham ve mahkûm edilmemelidir" dedi.

  • ü
  • 15 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

AKP kurucusu ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ten dikkat çekici bir genel af çağrısı geldi. “Yeni Anayasa kapsamında olmasa da Türkiye’de bir genel affa ihtiyaç vardır” diyen Çelik, Gezi davası, siyasi düşünce davaları ile 15 Temmuz sonrası davaları örnek göstererek, toplumsal barış için genel affın “çok önemli” olduğunu söyledi.

TheTurkishPost isimli internet sitesine konuşan Çelik, “15 Temmuz bir fevkalade dönemdir. Olağanüstü dönemlerde akıldan ziyade duygular galeyandadır. Galeyan geldi mi mantık savuşur. Malum alçak darbeyi kim tahrik, teşvik, tertip ve tatbik ettiyse Allah hepsini bin kere kahretsin. Onlar bu hain teşebbüsle birçok günahsız insanın kanına girdiler. Kamudan yaklaşık yüz elli bin kişinin işine sorgusuz sualsiz son verildi. Böyle bir muameleyi hak eden vardı, kesinlikle hak etmeyen vardı. Şapla şeker birbirine karıştı. Mahkemeden suçsuz olduğuna dair karar alanlardan bile birçok kimse eski işine iade edilmedi. Eften püften işlerde çalıştırılıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘GENEL AF, ÜLKE BARIŞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ’

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aradan geçen bunca sürede vatandaşlarımızın önemli bir kısmını geri kazanmak için daha sağduyulu düşünme fırsatı olmalıdır. Sadece ‘Fetö’ davalarında değil, Gezi Parkı davalarında ve düşünce suçu ile ilgili bütün konularda demokratik hukuk devleti olan gelişmiş medeni ülkelerde bu işler nasıl yapılıyorsa bizim de aynısını yapmamız hem Türkiye’ye hem de AK Parti’nin programındaki ilkelere yakışandır. Somut delillere dayanmayan, sadece yerine göre iftira ve ithamlara dayalı, zorlama yorum ve yaftalamalarla kimse itham ve mahkûm edilmemelidir. ‘İrtibat’ ve ‘iltisak’ kavramları ulu orta kullanılarak kurunun yanında yaşın da yanmasına sebebiyet verilmemelidir. Bütün bunları göz önünde bulunduran bir genel af, ülke barışı açısından da çok önemlidir.”

‘MHP, SARILDIĞI BİTKİLERİ YOK EDEN AŞEKA BİTKİSİ GİBİDİR’

Hüseyin çelik aynı röportajda AKP-MHP ilişkisine de değinerek, “MHP, sarıldığı bitkileri yok eden aşeka bitkisi gibidir. 1970’li yıllardaki MC (Milliyetçi Cephe) içindeki varlığıyla Adalet Partisi’ni, 1990’lı yılların sonunda koalisyon ortağı olduğu DSP’yi yok olmaya doğru sürüklediği gibi, şimdi de AK Parti’yi zevale doğru sürüklemektedir. MHP ile ortaklığın bir başka dezavantaj ve çıkmazı, Türkiye’deki Kürtlerin AK Parti’den soğuması ve son seçimde olduğu gibi ondan kaçmasıdır. Ülkemizdeki bir kitle partisi, Türkçü siyasetle yakınlaşırsa Kürtleri; Kürtçü siyasetle yakınlaşırsa Türkleri kaybeder. Bu sonucu tahmin etmek için kâhin olmaya gerek yoktur. MHP, devletçi refleksleri her zaman ön planda olan bir partidir. Bireyin hakları ve özgürlükler MHP’nin umurunda bile değil. AK Parti’nin 90’lı yılların güvenlikçi politikalarına sıkı sıkıya sarılmasında da MHP’nin çok büyük rolü vardır” değerlendirmesinde bulundu.

‘AK PARTİ’NİN BİTLENMİŞ SAÇI KAZIMASI LAZIM’

31 Mart yerel seçimlerinden sonra AKP’nin aldığı düşük oyun ardından partide başlayan ‘özeleştiri’ sürecini de yorumlayan Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işe önce kendisinden başlaması gerektiğini söyledi.

Çelik, “Bugüne kadar yaşanan bütün seçim galibiyetleri kime mal edildiyse, mağlubiyetin sahibi ve sebebi de öncelikle odur. Yetki ve sorumluluk doğru orantılıdır. Kimin yetkisi ne kadarsa sorumluluğu da o kadardır. En yetkili, bütün yetkililerin de yetkilisi genel başkan olduğuna göre seçim mağlubiyetinin en büyük sorumluluğu da ona aittir. Bazı bakanları, genel başkan yardımcılarını veya il başkanlarını değiştirmek, ense tıraşı yapmak gibi bir şeydir. Halbuki AK Parti’nin bitlenmiş saçı kazıması lâzım. Sayın Cumhurbaşkanı şayet özeleştiri yaptıracaksa bence kendisinden başlamalıdır” şeklinde konuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com