Hukuksuzluğa ‘arşiv araştırması’ gerekçesi: Akademisyen görevine başlatılmadı

KHK'lı akademisyen Hülya Dinçer, mahkeme kararına rağmen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fakültesi'ndeki görevine 'arşiv taraması' gerekçesiyle başlatılmadı.

  • ü
  • 23 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Marmara Üniversitesi, yargının KHK’lı akademisyen Hülya Dinçer için verdiği göreve iade kararını, hukuksuz biçimde ‘arşiv araştırması’ nedeniyle uygulamıyor.

Yargının görevi dönmeleri yönünde karar verdiği KHK’lıların önündeki engeller bir türlü kaldırılmıyor. Barış akademisyeni Hülya Dinçer, mahkeme kararına rağmen ‘arşiv araştırması’ yapıldığı gerekçesiyle görevine başlatılmadı.

Artıgerçek’ten Ezgi Yıldız’ın haberine göre, yargı kararıyla göreve iade edilen akademisyenlerden biri Hülya Dinçer. Ankara 19’uncu İdare Mahkemesi, Dinçer için daha önce görev yaptığı Marmara Üniversitesi hukuk fakültesindeki görevine iade kararı verdi. İhraç nedeniyle yoksun kaldığı tüm özlük ve parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilen karar Ankara 14’üncü Bölge İdare Mahkemesi’nin yaptığı istinaf incelemesinde de onaylandı.

‘TÜRKİYE’DE YARGI KARARLARINI TANINAMA KÜLTÜ GELİŞTİ’

Karara uymayan Marmara Üniversitesi, görevine iade edilen akademisyen için yasal temeli olmadığı halde ‘arşiv araştırması’ yapılmasını istedi ve araştırma sonucunun gelmediğini ileri sürerek mahkeme kararını uygulamadı. Sonrasında ise Dinçer’i görevine başlatmayacağını bildirdi. Dinçer üniversitenin keyfi davrandığını belirterek, arşiv araştırmasını “Türkiye’de başka hiçbir üniversitenin talep etmediğini” belirtti.

Üniversiteni’nin mahkeme kararından sonra 30 gün içinde göreve başlatılmasının gerektiğini söyleyen Dinçe,  “Marmara Üniversitesi’nin, ihraç kararının hukuka aykırı olduğu yargı kararıyla da tescillenmiş olmasına rağmen, bir akademisyeni göreve başlatmayı reddetmesi keyfiliğin yepyeni bir boyutu. Türkiye’de başka örneği olmayan bir keyfilik ve hukuku tanımama örneği. Sebebi ise, kamuda yerleşik olan hesap vermeme kültürü. Bana bildirilen göreve başlatmama kararı tümüyle gerekçesiz. Bu da keyfiliğin geldiği noktayı gösteriyor bize. Türkiye’de yargı kararlarını tanımama kültürü yerleşti ve bu çok vahim. Türkiye’de ihraç bir akademisyen hakkındaki mahkeme kararını uygulamayan ilk üniversite.”

ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR, NE ZAMAN YAPILIR?

Kamu görevine girişte yapılması gereken güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının kapsamı 7315 sayılı Kanunun 3’üncü Maddesinde düzenleniyor. Buna göre arşiv araştırması, ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com