Hevsel Bahçeleri’nde ağaç katliamı

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde ağaç kıyımı yapılıyor.

  • ü
  • 03 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Fotoğraf: Ekoloji Hareketi

Ekoloji Hareketi, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Hevsel Bahçeleri’nde toplu ağaç kesimi yapıldığını duyurdu. Yaptığı açıklamada Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’ndeki kıyıma tepki gösteren Ekoloji Hareketi, kesilen ağaçlara ilişkin fotoğraflar paylaştı. 

Fotoğraf: Ekoloji Hareketi

Hareketin sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda “2014 yılında 10 bin ağacın fermanın verildiği bölgede (Hevsel Bahçeleri ile Dicle Üniversitesi) tepkiler nedeniyle 9 bin 300 ağaç kesilmekten kurtulmuştu. Ancak, bugün çevre aktivistleri ve ekoloji derneği olarak aynı bölgede yaptığımız incelemelerde 2014’teki gibi ağaç kıyımın olduğunu gördük ve bunu fotoğrafladık. Yine ‘Kuru ağaç ve budama yapıyoruz’ bahanesine sığınarak karanlık senaryonun startı verilmiş. Gündüz gözden ırak yerlerde kestikleri ağaçları akşam gizlice alandan uzaklaştırıyorlar.  2014 yılında tepkilerden dolayı kesemedikleri 9 bin 300 ağacı yavaş yavaş ve gizliden gizliye kesmeye çalışanlar şunu iyi bilmelidir ki; Bu kent sahipsiz değildir. Konuyu yakından takip ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Hevsel Bahçeleri 2015 yılında Almanya’nın Bonn kentinde gerçekleşen 39. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı’nda “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı” adıyla Türkiye’nin 14. miras alanı olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kaydedilmişti. UNESCO Türkiye Milî Komisyonu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgenin kolektif hafıza için önemine vurgu yaparak bozulmadan gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yapmıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com