Hakkari’de halk kayyımı protesto ediyor: ‘Siyasi darbeyi tanımıyoruz’

Hakkari'de belediyelerine kayyım atanmasını protesto eden yurttaşlar bir araya geldi. Çok sayıda siyasi parti temsilcisinin de katıldığı protesto, polisin şiddetli müdahalesine rağmen devam ediyor.

  • ü
  • 04 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Hakkari’de yurttaşlar belediyelerine kayyım atanmasını protesto etmek için bir araya geldi. 31 Mart’ta seçilen DEM Partili Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınarak kayyım atanmasına tepki gösteren yurttaşlara polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Eyleme, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Emek ve Özgür İttifakı bileşenleri, CHP heyeti ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Yürüyüş sırasında sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Hırsız başkan istemiyoruz’’ ve “Bijî berxwedana Hekkarî” sloganları atıldı. Hatimoğulları ve beraberindekiler ardından oturma eyleminin yapıldığı Bulvar Caddesi’ne geldi.

‘BU SİYASİ DARBEYİ KABUL ETMİYORUZ’

Hatimoğulları, hukuken bütün süreçler tamamlanana kadar belediye başkanına görevden el çektirilemeyeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Değerli Türkiye halkları, onlar sizi yanıltıp çeşitli açıklamalar yapıyorlar. Mehmet Başkanımız, 2014’te hakkında açılmış olan bir dava üzerinden şimdi yargılanmak üzere gözaltına alınıyor. 2014’te açılmış olan dava dosyası Mehmet Başkanımız belediye eş başkanı seçilene dek bekletiliyor. Bakın, hukuken olması gereken şudur. Şayet bir soruşturma gerekiyorsa bir belediye başkanı için yapılması gereken şudur. Önce soruşturma açılır ve süreci takip edilir.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

‘HUKUKİ SÜREÇ TAMAMLANMADAN GÖREVDEN ALINAMAZ’ 

Hukuken bütün süreçler tamamlanana ve nihai karar açıklanana dek belediye başkanına görevden el çektirilemez. Sonuç itibariyle bir hüküm giyerse de o belediye başkanı, onun yerine o kentin belediye meclisinden yeni bir belediye başkanı seçilir. Oysa bunlar bütün bu aşamaları yerine getirmeden, daha kayyımın atandığı kağıt bile gelmeden belediyeyi kolluk kuvveti kontrol altına alıyor. İşte bu AKP’nin bu ülkeyi yönetme biçimidir. Faşizmdir bunun adı, darbedir. Siyasi darbedir bunun adı. Bu siyasi darbeyi burada bir kez daha protesto ediyor ve kabul etmeyeceğimizi bu meydanda haykırıyoruz.”

Polis müdahalesine rağmen Hakkari’de protestolar sürüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com