Gülen’in vefatı dünya basınında: Reuters, ‘flaş haber’ olarak duyurdu

Fetullah Gülen'in vefatı, dünya basınında da flaş haber olarak duyuruldu. Reuters'ın haberinde Gülen'in "Türkiye'de ve ötesinde güçlü bir İslami hareket kurduğu" vurgulandı. Washington Post, Guardian, Politico, BBC, DW Türkçe gibi dünyanın sayılı haber kanalları ve mecraları Gülen'in vefatına dair haberlere genişçe yer verdi.

  • ü
  • 21 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Uzun süredir birçok hastalıkla boğuşan Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen’in 83 yaşında hayatını kaybetmesi, dış basında büyük yankı uyandırdı.

Reuters ajansı haberi ilk başta, Türkiye medyasına dayandırarak son dakika olarak servis etti.

Ajansın genişletilmiş haberinde ise “Türkiye’de ve ötesinde güçlü bir İslami hareket kurduğuna” dikkat çekildi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Haberde, Gülen’in “Türkiye’de ve ötesinde güçlü bir İslami hareket kurduğunu”, “son yıllarını Erdoğan’a karşı bir darbe girişimini organize etmekle suçlanarak geçirdiğini” ve “bu suçlamaları reddettiğini” belirtildi.

Reuters haberinde şu ifadeler yer aldı:

“Gülen, bir zamanlar Erdoğan’ın müttefikiydi ancak aralarında çok çarpıcı bir anlaşmazlık çıktı ve Erdoğan, 2016’da askerlerin savaş uçaklarına, tanklara ve helikopterlere el koyduğu 2016 girişiminden onu sorumlu tuttu. Darbe girişiminde yaklaşık 250 kişi öldürüldü. Gülen, 1999’dan beri ABD’de kendi isteğiyle sürgünde yaşıyordu.”

FRANKFURT ALLEGEMEİNE: GÜLEN HAREKETİ BÜYÜK ZULME MARUZ KALDI

Almanya’nın en prestijli gazetelerinden Frankfurt Allegemeine ise Gülen’in vefat haberini şöyle verdi: “İslam vaizi uzun süredir Türk cumhurbaşkanının yakın bir müttefikiydi ve sonra en büyük rakibi oldu. Gülen ABD’de sürgünde öldü.”

Haberde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Ordunun bazı kesimlerinin iktidarı ele geçirme girişiminde yaklaşık 250 kişi öldürüldü. O zamandan bu yana Gülen’in Hizmet Hareketi büyük bir zulme maruz kaldı. Kendi açıklamalarına göre, destekçileri ılımlı İslam’ı yaymak ve Batılı bir eğitim sistemini, serbest piyasayı ve dinler arası iletişimi teşvik etmek için çabalıyor.

“2016 darbesinden kısa bir süre sonra Erdoğan, Gülen’i ve hareketin mensuplarını hain ve kanser olarak nitelendirdi ve kökünü kazıma sözü verdi. Gülen’e bağlı yüzlerce okul, şirket, medya ve dernek kapatıldı ve mal varlıklarına el konuldu. En az 77.000 kişi tutuklandı ve aralarında öğretmenler, hakimler ve askerlerin de bulunduğu 150.000 kamu görevlisi açığa alındı. Gülen’in kendisi de darbe girişimini mümkün olan en sert ifadelerle kınadı: ‘Geçtiğimiz elli yıl boyunca birçok askeri darbeye maruz kalmış biri için, böyle bir girişimle herhangi bir şekilde bağlantılı olmakla suçlanmak özel bir hakarettir.’ dedi.”

WASHİNGTON POST, EURONEWS, ALJAZEERA, BBC, GUARDİAN…

Euronews, Fethullah Gülen’in vefatını duyururken 15 Temmuz 2016 ile tartışmalara değindi. Gülen’nin 15 Temmuz’dan sonra darbe ile ilgili uluslararası bir soruşturma yapılması çağrısında bulunduğuna dikkat çekilen haberde Gülen’in “tam işbirliği” sözü verdiğine dikkat çekildi. Gülen’in Ağustos 2016’da Fransız gazetesi Le Monde’a “Hiç kimse, ne ben ne de bir başkası, hukukun üstünde değildir. Tüm suçluların, mensubiyetleri ne olursa olsun, adil bir yargılama sonucunda hak ettikleri cezalara çarptırılmalarını istiyorum” dediği aktarıldı.

Aljazeera’nın haberinde, “Gülen darbe girişimini “en güçlü ifadelerle” kınamıştı. ‘Geçtiğimiz elli yıl boyunca çok sayıda askeri darbeye maruz kalmış biri olarak, böyle bir girişimle herhangi bir bağlantısı olmakla suçlanmak özellikle onur kırıcıdır’ demişti” denildi.

DW’nin haberinde “Fethullah Gülen: Erdoğan’ın sürgündeki muhalifi 83 yaşında öldü” denilirken Gülen’in 2016’da yaptığı bir açıklamada “Geçtiğimiz elli yıl boyunca çok sayıda askeri darbe yaşamış biri olarak, böyle bir girişimle herhangi bir bağlantısı olmakla suçlanmak özellikle onur kırıcıdır” dediği hatırlatıldı.

Fethullah Gülen’nin vefatı BBC, Guardian, AFP, Politico, The New York Times, Washington Post, Reuters gibi uluslarası medya kanallarında da yer aldı.

Washington Post, “Erdoğan’ın hedefindeki Müslüman din adamı Fethullah Gülen 83 yaşında vefat etti” derken New York Times ise haberi “Türk Din Adamı ve Erdoğan’ın Muhalifi Fethullah Gülen 83 Yaşında Öldü” başlığıyla okurlarına duyurdu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com