Gençlik araştırması: Yarıya yakını ya kararsız ya da oy kullanmayacak

‘Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024’ raporuna göre, gençlerin yarıya yakını gelecek seçimde kararsız olduğunu veya oy kullanmamayı tercih ettiğini belirtti. Zafer Partisi ve Ümit Özdağ gençler arasında popüler, Demirtaş'ın tutukluluğunu ise haklı buluyorlar.

  • ü
  • 22 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

KONDA ve Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması’nda, gençlerin siyasi tercihleri konusunda çarpıcı tespitler ortaya çıktı.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimleri yaklaşırken, araştırma kuruluşları seçimlerde belirleyici olacak gençlerin oy tercihine ilişkin bir anket yayınladı.

Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 7-18 Şubat tarihlerinde 18-30 yaş aralığındaki 1864 kişiyle görüşmeler yapıldı.

KARARSIZLAR, OY TERCİHLERİ BELİRSİZ

Oy tercihi sorulan gençlerden ‘kararsız’ olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 29,7 iken, ‘oy kullanmayacağını’ söyleyen gençlerin oranı yüzde 14,1 oldu. Bu cevapları verenlerin oranı toplam yüzde 43,8. Seçime sadece bir ay kalmışken gençlerin sadece yüzde 56,2’sinin yerel seçimde kullanacağı oyu kararlaştırdığı belirlendi.
CHP birinci sırada

Oy tercihlerine bakıldığında CHP yüzde 27,2’lik oyla gençler arasında birinci parti olarak öne çıkıyor. Onu yüzde 13 ile AK Parti, yüzde 4,1 ile ise Zafer Partisi takip ediyor.

ZAFER PARTİSİ VE ÜMİT ÖZDAĞ’IN POPÜLARİTESİ YÜKSEK

“Bugün bir genel seçim yapılsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 31,2’si ‘kararsızım’ cevabını verirken oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 14,9 oldu. Kararsızım ve oy kullanmam diyen gençlerin toplam oranı yüzde 46,1. CHP yüzde 24,1 ile gençler arasında en ön plana çıkan parti olarak göze çarpıyor. CHP’yi yüzde 11,2 ile AK Parti takip ediyor.

Gençler arasında Zafer Partisi’nin popülaritesinin oldukça yüksek olduğu görülüyor. Parti yüzde 5,1 gibi önemli bir potansiyele sahip. Genel Başkan Ümit Özdağ’ın söylemlerini ve kampanyalarını gençler üzerinden kurgulaması ve gençlere konuşması ile milliyetçiliğin yükselişi ve göçmenlere olumsuz bakış gibi meseleler Zafer Partisi’ni öne çıkaran faktörler olarak sıralanıyor.

Araştırmaya göre, 14 Mayıs’ta oy kullanan gençlerin ilk tercihi olan CHP, gençlerden aldığı bu desteği kaybetmiş görünüyor. Benzer olarak diğer tüm siyasi partiler gençlerden aldığı desteği kaybederken, oyunu artırma potansiyeli taşıyan tek partinin Zafer Partisi olduğu görülüyor.

Kürt seçmenlerin yüzde 20’si DEM Parti’ye oy vereceğini söylüyor, Kürt seçmenler arasında MHP, İYİ Parti ve Zafer Partisi oyları ise yok denecek kadar az.

EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ

Araştırma kapsamında “Son zamanlardaki en önemli sorununuz, derdiniz nedir?” sorusuna gençlerin yüzde 66’sı ekonomik krizi işaret etti. Gençlerin arasında kronik bir şekilde artan intihar vakalarına dair de yüzde 63’lük bir kesim temel gerekçe olarak ekonomik sorunları gösterdi.

YARIDAN FAZLASI DEMİRTAŞ’IN TUTUKLULUĞUNU HAKLI BULUYOR

Araştırmaya katılan gençlerin yarıdan fazlası (yüzde 54) eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk kararını ‘haklı’ buluyor. ‘Fikrim yok’ diyenler ise yüzde 20. Demirtaş’ın hapiste olmasını ‘haksız ve yanlış’ bulanların oranı yüzde 26 olarak ölçüldü.

İş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk kararını gençlerin yüzde 35’i ‘haklı’ buluyor. Gençlerin yüzde 37’si fikir belirtmezken yüzde 28’i kararın ‘haksız’ olduğunu ifade ediyor.

CAN ATALAY’IN VEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİLİ FİKİRLERİ YOK

Gençlere Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair düşünceleri sorulduğunda yüzde 35’i kararı ‘hukuksuz’ bulduğunu belirtirken, yüzde 12’si Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını desteklediğini söyledi. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla ilgili gençlerin yüzde 52’si fikri ya da bilgisi olmadığını kaydetti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com