‘Garson’un fişleme listeleri emniyeti karıştırdı: Seçimden sonra Soylu’nun ekibine operasyon mu var?

Binlerce polisin ihraç edilip soruşturma geçirmesine neden olan 'garson' isimli gizli tanığın fişleme listeleriyle oynanması emniyeti karıştırdı. Teşkilatın çalışmasından memnun olmayan Ali Yerlikaya'nın seçimden sonra operasyona girişeceği belirtiliyor. İddiaya göre Yerlikaya da aynı listeleri kendi ekibini kurmak için kullanacak.

  • ü
  • 12 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

Binlerce polisin meslekten atılmasına dayanak yapılan fişlemelerden oluşan ‘garson’ adlı gizli tanığın listelerinde oynama yapılması, emniyet teşkilatını karıştırdı.

T24 yazarı Tolga Şardan, ‘garson’ adlı gizli tanıktan elde edildiği öne sürülen ancak doğrulanmayan ‘fişleme listeleri’yle ilgili çok önemli bir iddiayı köşesine taşıdı.

Şardan’ın iddiasına göre ‘garson’un listelerinde oynanması nedeniyle meslekten atılanlar, güvenilir denilip meslekte kalmaya devam edenler ve hiç irtibat yok denilenlerin geçmiş kayıtları birbirine karıştı. Bu durumda binlerce polisi meslekten atanlar da şüpheli durumuna düştü.

Şardan, yazısında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın listeleri inceleterek, seçimden sonra sözü edilen ekiplere yönelik operasyon yapabileceğini kaydetti. Şardan, “Sonuç olarak, seçim sonrası Emniyet’te yine heyecanlı günler yaşanacak” ifadesini kullandı.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER İÇİN ÇANLAR ÇALABİLİR

Şardan yazısında, Garson’nun MİT’e teslim ettiği SD kartlardan son elde edilen verilerde anlaşıldı ki; kimi renk ve harf kodlarında değişiklik oldu. Bu tablonun gerekçesi, elde edilen bazı yeni bilgilerin, önceki verileri yenilemesi. Son verilerin, eldeki verilerden daha eski tarihteki fişlemelerle örtüştüğünde ortaya çıkan tablo, mevcut görev başındaki kimi üst düzey yöneticiler için “çanların çalınması” anlamına gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Şardan, şöyle devam etti:

“Bir örnekle açıklamak gerekirse; Garson’dan ilk elde edilen veriler 2013 – 2017 arasındaki fişlemelerden oluşuyordu. Fakat en son ortaya çıkarılan verilerdeki fişleme bilgilerinin 2011 – 2013 tarihine gitmesi, günümüzde FETÖ karşıtı görünen kimi polislerin aslında geçmişte örgüt içinde aktif olduğunu ortaya koyuyor maalesef. Güncel durumda beyaz veya sarı grupta yer alanlardan bazıları kırmızıya düştü. Kimi beyazlar sarı oluverdi.”

‘YERLİKAYA, EMNİYETİN PERFORMANSINDAN MEMNUN DEĞİL’

Ali Yerlikaya’nın, teşkilatın çalışam performansından memnun olmadığı için değişim adımları attığını kaydeden Tolga Şardan, “Aldığım bilgiye göre; Yerlikaya, emniyet yönetiminin çalışma performansından henüz memnun değil. Hatta öyle ki; kısa süre önce video konferans toplantısı yapan Yerlikaya, performansından memnun olmayan isimlerin değiştirileceğini açıkça muhataplarına bildirdi. Kadroda görülen hatalar ve sıkıntılar nedeniyle Emniyet teşkilatından sorumlu Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’tan geçtiğimiz günlerde bu görevi aldığını hatırlatayım. Yerlikaya, tabloyu net görmek için bağlı kuruluşlarda denetleme çalışması yürütüyor. Üst yöneticilerin performasını yakından takip ediyor” diye yazdı.

İşte bu sonuçlar ışığında Bakan Yerlikaya’nın, yerel seçimden sonra haziran tarihini verdiğini aktaran Şardan, , ‘İyi insan, iyi aile babası olmanız yeterli değil, görev bölgenizde performans gösterin. Layıkı ile işinizi yapın’ dediği kulislere yansımış durumda. Ayrıca, ‘bir kısım arkadaşlarla yolumuzu ayıracağız’ sözüyle kadro değişikliğinin işaretini verdi. Seçimden sonra aralarında bazı büyük kentlerin de yer aldığı yeni atamaların gerçekleşmesi sürpriz olmaz” dedi.

YARGI KARARIYLA GERİ DÖNENLERE DÜŞÜK SİCİLLE EMEKLİLİK

Tolga Şardan, yazısını şöyle noktaladı:

“Bir süredir farklı bir sorun daha var Emniyet’te.

Bilindiği üzere, Bakan Yerlikaya, geçmişteki yargı kararlarının uygulanmamasını ortadan kaldırdı. Kararları uygulayıp epeyce personeli göreve döndürdü.

Dönüş yapanlar içinde birinci sınıf emniyet müdürleri de var elbette. Söz konusu emniyet müdürlerden bazılarının görev alma olasılığı var.

Fakat bununla beraber ilginç bir uygulamada başladı. Bazı birinci sınıf emniyet müdürlerine düşük sicil verilerek emeklilik yolu açılmak isteniyor.

Özellikle Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı kadrosunda bulunan ve yargı kararıyla geri dönen polis müdürlerine 5 üzerinden 3.5 sicil verildiği iddia ediliyor. Böylece, düşük sicil verilenlere emeklilik yolu görünüyor.

İşin diğer yönü, düşük sicil verilmesi kriterinde “bizim çocuklar” ve “diğerleri” gibi bir sınıflandırmaya gidildiği ifade ediliyor.

Kaldı ki, bir de ekiplerin kendi içinde farklı dini yapılar üzerinden mücadelesini unutmamak gerekiyor.

Sonuç olarak, seçim sonrası Emniyet’te yine heyecanlı günler yaşanacak.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com