‘Fetö’ borsasının mimarı Bato’ya ikinci sürgün

'Fetö' borsasının mimarı olduğu iddiasıyla hakkında açılan soruşturma sonucunda Antalya Bölge Mahkemesi'nde savcı olarak atanan Okan Bato, yeni kararnamele Erzincan'a düz savcı olarak atandı.

  • ü
  • 21 Aralık 2023
  • ü
  • Gündem

‘FETÖ Borsası’ ve mal varlığındaki artış nedeniyle yer değiştirme cezası verilen savcı Okan Bato’ya HSK’dan kötü haber geldi. Bato, Hakimler Savcılar Kurulu’nun mazeret kararnamesiyle Antalya’dan Erzincan’a atandı.

Hakkında yürütülen ‘FETÖ Borsası’ soruşturması nedeniyle Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) tenzil-i rütbeyle bir alt derecedeki adliyede görevlendirdiği eski İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato, Yargıtay 7. Daire’de başlayan yargılamada mal varlığındaki artışı kayınpederinden kalan mirasa bağlamıştı. Bato, iddialarına tanık olarak dönemin Adalet Bakanları Bekir Bozdağ ve Kenan İpek’le, eski ve mevcut HSK Başkanvekillerini gösterdi.

Bato’nun hakkındaki soruşturmayla ilgili olarak Antalya’ya savcı olarak atanması ‘ödül’ gibi ceza olarak nitelenmişti. Bato’ya hakkındaki iddialardan dolayı HSK İkinci Dairesi tarafından yer değiştirme cezası verilmişti. Daireni 6 üyeden 2’si, savcı Bato’nun meslekten ihraç edilmesini isterken, 4 üye yer değiştirme cezası yönünde oy kullanmıştı.

Gazeteci Seylan Avşar, HSK’nın mazeret kararnamesi ile ilgili sosyal medya paylaşımında bulundu.

DİLAN POLAT SORUŞTURMASINI YÜRÜTEN SAVCI KIZAĞA ÇEKİLDİ

Avşar’ın paylaşımı şöyle: “Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) haftalardır beklenen mazeret kararnamesini yayınladı. Dilan Polat soruşturmasını yürüten ve hakkında HSK tarafından rüşvet iddiasıyla soruşturma yürütülen savcı Gökalp Kökçü Erzurum BAM’a düz savcı olarak gönderildi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, 6 Ekim 2023’te HSK Genel Sekreterliği’ne yazdığı yazı ile İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bazı ve hakim ve savcılarla ilgili “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını dile getirmişti.

Uçar’ın anlattığı rüşvet çarkında Mesut Erdinç Bayhan, HSK müfettişleri tarafından tanık olarak dinlenmişti.

BATO, DÜZ SAVCI OLARAK ATANDI

Bir diğer yeri değiştiren önemli isim ise İzmir’de kurulan suç örgütyle beraber hareket ederek “FETÖ Borsası” suçundan yargılanan eski İzmir eski Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato oldu.

Bato, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevinden alınarak, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Savcısı olarak atanmıştı. Bato hakkındaki ceza yargılaması devam ederken HSK Bato’yu Erzincan’a gönderdi.

Adnan Oktar Cemaati ile irtibatlı oldukları tespit edilen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Önder Yaman ise Bakırköy Adliyesi’ne düz savcı olarak görevlendirildi.

KARARNAMEDE GÜRLEK ETKİLİ OLDU İDDİASI

Kararnamede yaklaşık 400 hakim ve savcının görev yeri değiştirdi. 170 tetkik hakimi HSK bünyesinde görevlendirildi. Bu isimlerin eski bakan Abdülhamit Gül’e yakın olduğu için böyle bir adım atıldığı iddia edildi.

Kararnamenin ağırlıklı olarak Adalet Bakanı’nın ve HSK’den sorumlu bakan yardımcısı Akın Gürlek’in istekleri doğrultusunda hazırlandığı öğrenildi. Ancak MHP’nin de kararnamede bazı isimler için girişmelerde bulunduğu HSK koridorlarında konuşuluyor.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com