Evlenen kadınların, eşinin soyadını alma zorunluluğu son buluyor

Yeni düzenlemede eşler önceki soyadlarıyla devam etmek veya ikisinden birinin soyadını aile adı olarak seçmek hakkına da sahip olacak.

  • ü
  • 26 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

Türk Medeni Kanunu’nun “evlenen kadının kocasının soyadını alacağı”nı öngören hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararı 28 Ocak’ta yürürlüğe giriyor. Yeni düzenlemede eşler önceki soyadlarıyla devam etmek veya ikisinden birinin soyadını aile adı olarak seçmek hakkına da sahip olacak.

AYM, Türk Medeni Kanunu’nun “evlenen kadının kocasının soyadını alacağı ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra tek başına kullanamayacağı”nı öngören 187. maddesinin birinci cümlesini iptal etmiş ve TBMM tarafından “kadın erkek eşitliğine uygun yeni bir düzenleme” yapılması için 9 ay süre vermişti.

SÜRE 28 OCAK’TA DOLUYOR

Mahkemenin, 28 Nisan 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan kararının yürürlük tarihi için verilen 9 aylık süre 28 Ocak 2024’te doluyor.

YARGI PAKETİ İÇİNE ALINACAK

TBMM’nin bu sürede gerekli yasal düzenlemeyi yapması gerekiyordu. Ancak konuyla ilgili düzenlemelerin, yeni yargı paketi içinde ele alınacağı öğrenildi. ​​​​

‘EŞLER ARASI EŞİTLİK’

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Nazan Moroğlu, “Kadının soyadı, benim yüksek lisans tezim. 1999’da yayınlanmıştı. Kadın hukukunda ilk akademik araştırmaydı. O gün bugün soyadında eşler arası eşitlik için mücadeleyi 25 yıldır sürdürüyorum” dedi.

YASAL BOŞLUK VAR MI?

İptal kararının 28 Ocak 2024’te yürürlüğe gireceğini, TBMM’nin Anayasa Mahkemesi iptal gerekçeleri doğrultusunda bir düzenleme yapması gerektiğini belirten Moroğlu, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar 29 Ocak ve sonrasında evlenenler açısından yasal bir boşluk bulunduğuna işaret etti.

‘DAVA AÇMA ZORUNLULUĞU KALKMIŞTI’

Nazan Moroğlu, Anayasa’nın 41. maddesine göre eşlerin eşit haklara sahip olduğunu ifade ederek, “Bir kimsenin kimliğinin belirlenmesinde en önemli unsur olan soyadı, vazgeçilemez, devredilemez ve feragat edilemez mutlak bir kişilik hakkıdır. Soyadının bu özelliğinin yasada sadece erkeklere tanınması, kadınlara karşı ayrımcılığa ve eşler arası eşitsizliğe yol açmaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına göre, kadın evlilikte kendi soyadıyla devam etmek isterse artık dava açma zorunluluğu kalkmıştı” diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI VERMİŞTİ

İptal edilen Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinin birinci cümlesi, “evlenen kadının kocasının soyadını alacağını ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra tek başına kullanamayacağını” öngörüyordu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com