AKP'li Şamil Tayyar, 2013'ten itibaren AKP'de dönüşüm yaşandığını belirterek, "28 Şubat sürecinde Genelkurmay Karargahı’nda sivil yöneticilere periyodik olarak sunum yapan komutanlar, konuşmayı, bugün AK Parti’nin ‘Rabia’ işaretiyle sıraladığı değerleri sayarak bitirirdi." dedi.
Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, AKP’nin 2013’ten itibaren ‘muhafazakar demokrasi’den uzaklaştığını belirterek, “28 Şubat sürecinde Genelkurmay Karargahı’nda sivil yöneticilere periyodik olarak sunum yapan komutanlar, konuşmayı, bugün AK Parti’nin ‘Rabia’ işaretiyle sıraladığı değerleri sayarak bitirirdi”dedi.
Tayyar, Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreninen teğmenlerin yüksek sesle’ Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ demeleri tartışılıyor. AKP’li Şamil Tayyar, teğmenlerin kılıçlı yemin töreniyle alevlenen Kemalizm tartışmasının, AK Parti’deki ideolojik dönüşümden bağımsız değerlendirmenin eksik olacağına işaret etti.
AKP’nin 2013’den itibaren muhafazakar demokrasiden uzaklaştığını kaydeden Tayyar, “Özellikle 15 Temmuz’dan sonra, belki ‘korunma’ refleksiyle veya bilmediğimiz bir başka sebeple Kemalizme doğru evrilmeye, ‘Rabia’ işareti altında bu siyasal tercihi vurgulamaya başladı. Bu vurgu, 2017’de parti tüzüğüne eklenerek resmiyet kazandı, son seçimde de ‘demokrat’ yerine ‘devrimci’ ifadesi tercih edildi. Perinçek bu dönüşümü ‘Yeşil Kemalizm’ olarak tarif etti.” dedi.
Teğmenlerin kılıçlı yemin töreniyle alevlenen Kemalizm tartışması, AK Parti’deki ideolojik dönüşümden bağımsız değerlendirilirse eksik olur.
Elbette ‘Kemalizm’ dendiğinde CHP’nin 1931 ve 1935 kurultayında somutlaştırıp tüzüğe eklediği umdeleri esas alıyorsak.
Neden mi?
Çok…— Şamil Tayyar (@samiltayyar27) August 31, 2024
“Unutanlar için hatırlatayım, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Karargahı’nda sivil yöneticilere periyodik olarak sunum yapan komutanlar, konuşmayı, bugün AK Parti’nin ‘Rabia’ işaretiyle sıraladığı değerleri sayarak bitirirdi” diyen Tayyar, bu dönüşümün Parlamento, parti, Külliye, kamu bürokrasisi, medya dahil her alandaki kadrolaşmayı da derinden etkilediğini ifade etti.
Tayyar’ın paylaşımı şöyle:
“Elbette ‘Kemalizm’ dendiğinde CHP’nin 1931 ve 1935 kurultayında somutlaştırıp tüzüğe eklediği umdeleri esas alıyorsak.
Neden mi?
Çok kısa anlatalım.
Başlangıçta ideolojisini ‘muhafazakar demokrasi’ olarak tanımlayan AK Parti, 2013’den sonra bu temel ilkesinden uzaklaştı.
Özellikle 15 Temmuz’dan sonra, belki ‘korunma’ refleksiyle veya bilmediğimiz bir başka sebeple Kemalizme doğru evrilmeye, ‘Rabia’ işareti altında bu siyasal tercihi vurgulamaya başladı.
Bu vurgu, 2017’de parti tüzüğüne eklenerek resmiyet kazandı, son seçimde de ‘demokrat’ yerine ‘devrimci’ ifadesi tercih edildi.
Perinçek bu dönüşümü ‘Yeşil Kemalizm’ olarak tarif etti.
Unutanlar için hatırlatayım, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Karargahı’nda sivil yöneticilere periyodik olarak sunum yapan komutanlar, konuşmayı, bugün AK Parti’nin ‘Rabia’ işaretiyle sıraladığı değerleri sayarak bitirirdi.
Bu siyasal dönüşüm, Parlamento, Parti, Külliye, kamu bürokrasisi, medya dahil her alandaki kadrolaşmayı da derinden etkiledi.
Haliyle bu kadrolar, AK Parti’nin istikametini ağırlıklı olarak etkiler oldular.
Özetle, övgü veya yergiden öte bir tespit olarak paylaşmak istedim.
Ama şunu eklemek isterim; bu yeni siyasi gömlek, AK Parti üzerinde sakil duruyor, araftaki hali siyaset alanını daraltıyor.”