Eski savcıdan İstanbul Başsavcılığı’na ‘New York’ çağrısı: Soruşturma açılmalı

Eski Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, New York Belediye başkanı hakkında ortaya çıkan ve büyük çoğunluğu Türkiye'yi ilgilendiren yolsuzluk iddialarıyla ilgili İstanbul Başsavcılığı’na soruşturma çağrısı yaptı.

  • ü
  • 30 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında hazırlanan rüşvet iddianamesinin yankıları sürüyor. İddianamede birçok Türk iş insanının adı da geçiyor.

Cumhuriyet’ten Doğa Öztürk’e konuşan eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, “Türkevi inşaatında birtakım ruhsat işlemleri için belediye başkanına rüşvet verildiği iddialarından öyle anlaşılıyor ki bir kısım rüşvet eylemleri Türkiye’de gerçekleşmiş” dedi.

Türk Ceza Kanunu’nun 8/1 maddesine göre suç oluşturan bir fiilin tamamının veya bir kısmının Türkiye’de işlenmesi halinde fiilin Türkiye’de işlendiği kabul edildiğini söyleyen Yücetürk, “Rüşvet suçu şikâyete bağlı bir suç değildir, kamu adına soruşturulması gerekir. Dolayısıyla fiilin kısmen işlendiği yer İstanbul’dur. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmen harekete geçerek soruşturmayı başlatması gerekir” değerlendirmesini yaptı.

Türk Ceza Kanunu’nun 10. maddesine göre yabancı bir ülkede Türkiye namına suç işleyen kamu görevleri haklarında yabancı ülkede dava açılmış olsa dahi Türkiye’de ayrıca yargılanabileceklerini söyleyen Yücetürk, “Bu eylemlerin bir kısmının Türkiye’de işlendiği ve Amerika’daki suçların bir kısmının da orada bulunan Türk görevliler tarafından işlendiği çok açık bir şekilde iddianamede anlaşıldığından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu konuda resmen harekete geçerek soruşturma başlatması gerekir” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com