Erkekler Şubat ayında 36 kadını öldürdü

Şubat ayında 36 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 17 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

  • ü
  • 05 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Şubat verilerini yayımladı. Buna göre erkekler Şubat ayında 36 kadını öldürdü, 17 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 36 kadından 17’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatlarına dair karar almak istedikleri için; 2’si ekonomik bahanelerle, 1’i failin evli olduğu kadınla arasını bozduğunu düşündüğü için, 1’i uyuşturucu parası vermediği, 1’i kötü yola düştüğü, 2’si kızının ve kardeşinin kararını desteklediği bahanesiyle öldürüldü. 12 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Şubat ayında öldürülen 36 kadının 10’u evli olduğu erkek, 7’si eskiden evli olduğu erkek, 7’si birlikte olduğu erkek, 4’ü babası, 3’ü oğlu, 2’si tanıdık biri, 1’i tanımadığı biri tarafından öldürüldü, iki cinayette ise faille yakınlık derecesi belirlenemedi. Bu kadınların %47’si ise evlerinde öldürüldü.

Yeni bir seçim dönemine girilirken kadınların ve LGBTİQ+’ların eşit yurttaşlık haklarına saldırıldığını ve seçim malzemesi haline getirildiklerini belirten platform, Şubat ayında 2 günde 8 kadın öldürülmesinin bir tesadüf olmadığını ve “6284’ü, Medeni Kanun’u hedef alan iktidarın eseri” olduğunu vurguladı.

Öldürülen kadınlar

Her biri birer yaşam olan, 2024 Şubat ayında erkekler tarafından öldürülen ve/veya şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadınların isimleri: Semra Kocaman, Sevda Timur, Katie Erorbay, Hacer Turhan, Zeynep Bilici Pehlivan, Muradiye Terzi, Hatice Alay, Özlem Şımarık, Burcu Demir, İpek Akgün, Selma Abacı, Gülhan Korkmaz, Sebahat G., Arzu Gül, Ü. K., Sevda Kuş, Beste Ayşegül Yeşilyurt, Saliha Gizem, Eda Yiğit, Suna Gül, Banu Uzun, Dilek Y., Pınar Bulunmaz, Yasemin Ünlü, Zeliha Güney, Mine Güney, Tuba Ateşci, Elif Saydam, Sevilay Karlı, Hatun Ekrem Aslan, Emine Ülkü Araz, Nasim Gol Karımı, Dilan Özdemir, Özlem Çankaya, Cansu Siler, Dilan Kanak, Sezin Yarar, Eslem Zehra Kızıltuna, Zarema Semenova, Sara Bükülmez, Rojvelat Kızmaz, Tülay T.,  Gamze Kösedağ, Nezahat Pehlivan, F. T., Satı Çaycı, Meryem Öğünç, Amine Sevinç, Leyla Demir, K. Ç., Güllü Alkan, Rabia Pişkin, *.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Raporun tamamına Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu internet sitesinden 2008 yılından itibaren verilerin yer aldığı dijital anıt Anıt Sayaç’ta erkekler tarafından öldürülen tüm kadınları mücadeleleri ve haber kaynakları ile birlikte bulabilirsiniz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com