Erdoğan’ın ‘nass ekonomi modeli’ni uygulayan ikinci ülke hangisi?

Türkiye'nin iki yıla yakın bir süre uyguladığı sonucunu ekonomik kriz ve fiyat pahallığı olarak gören 'nas' ekonomik modelinin benzerini Arjantin uygulamaya başladı. Arjantin ülkede enflasyon yüzde 300 yaklaşırken Merkez Bankası faizi yüzde 40 olarak açıkladı.

  • ü
  • 15 Mayıs 2024
  • ü
  • Gündem

Ülkede uygulanan ekonomik politikasına halkın tepkisi her geçen gün artıyor. (© Roberto Almeida Aveledo/ZUMA Press Wire - Depo Photos)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyguladığı ve ülke ekonomisinin iflasına yol açan ‘nass ekonomik’ modeli Arjantin tarafından örnek alındı. Ülkede enflasyon yüzde 300’e yaklaşırken Merkez Bankası’nın faizi yüzde 40’e düşürdü.

Arjantin’de uygulanan ekonomi politikasını Türkiye’nin yaklaşık 2 yıl uyguladığı nas ekonomi politikasına benzetildi. Ekonomist Mahfi Eğilmez, yayınladığı grafikle Arjantin’in Erdoğan’ın nas ekonomi politikasına geçtiğini belirterek, “Enflasyon % 289 iken MB faizi % 40’a düşürüldü” dedi.

ARJANTİN BİR DÖNEM İLK 10’DA OLAN BİR ÜLKEYDİ

Arjantin, zengin doğal kaynakları, yüksek okuryazar bir nüfusü, ihracata yönelik bir tarım sektöründen ve çeşitlendirilmiş bir sanayiye sahip bulunuyor. Arjantin’in ekonomik performansı, özellikle 20. yüzyılın sonlarından sonra bozuldu. 20. yüzyılın başlarında, Arjantin, Kanada ve Avustralya ile eşit olarak hem Fransa hem de İtalya’yı geride bırakarak, küresel olarak kişi başına düşen GSYİH’in en yüksek olduğu 10 ülkeden biriydi.

Ülkede devam ekonomik istikrarsızlık aşırığı sağcı Javier Milei’n Devlet Başkanı seçilmesine yol açtı. Milei’nin uygulamalarına da halk sokaklarda tepki gösteriyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com