İLLÜSTRASYON - Yön tabelaları üzerinde NATO ve İsveç bayrakları... İsveçin NATOya adaylık başvurusu süreci. (Christian Ohde/Imago - Depo Photos)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik protokolünü onayladı. Karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Genel Kurul’daki oylamada, AK Parti, CHP ve MHP “evet” oyu kullanırken İYİ Parti, Saadet Partisi ve DEM Parti “hayır” oyu kullanmıştı.
İsveç’in NATO’ya üyeliğinde son noktayı ise Macaristan koyacak. Macaristan Başbakanı Victor Orban, ülkesinin İsveç’in NATO’ya üyeliğini desteklediğini açıklamıştı. Şu an kapalı olan Macaristan Parlamentosu Şubat ayında açıldıktan sonra İsveç’in NATO’ya üyeliğini görüşüp karar verecek. Kararın ardından İsveç’in NATO’ya üyeliğinin önünde hiçbir engel kalmayacak.
İsveç, Ukrayna – Rusya savaşının başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya girme kararı almıştı. Ancak Türkiye her iki ülkenin de üyeliğine itiraz etti. İtiraza, iki ülkenin terör örgütleriyle ilişkileri, terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye’ye yönelik silah ambargoları gerekçe gösterildi.
Geçen yıl mayıs ayında Madrid’de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye dönük taahhütleri içeren üçlü muhtıraya imza attı. Oluşturulan daimi mekanizma çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirince, Ankara Finlandiya’nın üyeliğine vize verdi.
Türkiye, İsveç’in üyeliğini ise yükümlülüklerini getirmediği gerekçesiyle onaylamamıştı. İsveçli yetkililer, Türkiye’nin F-16 pazarlığı için kendi üyeliklerini kullanıldığı yönünde açıklamalar yapmışlardı.
23 Ekim’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis’e gönderdi. Meclis’te yapılan oylamada İsveç’in NATO’ya üyeliğine onay çıktı.