Erdoğan’dan Esad’a: Dargınlığı aşmak suretiyle yeni süreci başlatalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad'a çağırda bulunarak, "Sayın Esed'e "ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede görüşme yapalım" çağrımı yaptım iki hafta önce. Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. Bu dargınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz." dedi.

  • ü
  • 12 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Washington’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü saldırılara dikkat çekerek, dünya ülkelerine İsrail hakkında Lahey Adalet Divanı’na şikayette bulunması çağrısı yaptı. “Krizlerin derinleştiği ve gerginliklerin arttığı bir dönemdeyiz” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirdiğini vurguladım. İttifaka en fazla katkı sağlayan ülkelerden biriyiz” diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Gazze’de katliam yaşanıyor. Kalıcı çözüm getirmeden, istikrardan bahsedilemeyeceğinin altını çizdim. Netanyahu yönetimi yayılmacı politikalarıyla tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Karşımızda savaş hukuku dahil hukuk, nizam ve değer tanımayan gözü dönmüş bir yapı vardır. Oturumdaki hitabımda bu konu üzerinde durdum.

İsrail yönetiminin NATO’yla ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir. İsrail ile NATO nezdinde yapılacak işbirlikleri, Türkiye tarafından onaylanmayacaktır. Uluslararası camianın sorumluluk sahibi üyelerinin ikili devletli çözüm için el ele vermesi önemlidir.

Biz İsrail’i Lahey Adalet Divanı’na Güney Afrika’yla birlikte şikayet ettik. İlgili birimlerimiz bu süreci çalıştırıyorlar. Dünyadaki birçok ülkeyi de aynı şekilde Lahey Adalet Divanı’na şikayetçi olmasını biz kendilerinden talep ediyoruz. Bu kampanyamız sürüyor sürecek. İsrail’in anladığı dili kullanmamız lazım.”

‘F-16 İLE İLGİLİ PROBLEMİ ÇÖZECEĞİM’

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ABD’den F-16 tedariğine ilişkin gelen soruya şu cevabı verdi:

” Biden ile konuştum. Denildiği gibi olursa “3-4 hafta içinde ben bu problemi çözeceğim” dedi. Aramızda bazı nükteler de oldu. Parçalarla ilgili konu her zaman görüştüğümüz konular.”

ESAD’A BİR KEZ DAHA ÇAĞRIDA BULUNDU

Suriye ile ilişkilerin normalleştirilmesi noktasında gelen soruyu yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu:

“Sayın Esed’e “ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede görüşme yapalım” çağrımı yaptım iki hafta önce. Bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. Bu dargınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com