Erdoğan ‘giderlerse gitsinler’ demişti: 2 bin 628 doktor Almanya’da çalışma izni aldı

Erdoğan, "Giderlerse gitsinler" demişti, gittiler: Almanya'da çalışma izni alan doktorlar arasında Türkiye'den 2 bin 628 doktor da görev yapıyor.

  • ü
  • 04 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

Almanya’da yabancı pasaportla çalışan doktor sayısı 60 bini geçerek rekor düzeye ulaştı. Ülkede çalışma izni alan doktorlar arasında Türkiye’den 2 bin 628 doktor da görev yapıyor.

Almanya’da sağlık sektörü, yerli iş gücü açığını kapatmak için yabancı doktorlara giderek daha fazla bağımlı hale gelirken, bu durum özellikle Türkiye gibi ülkelerden sağlık alanında yaşanan beyin göçünün boyutlarını da gözler önüne seriyor.

YABANCI DOKTOR SAYISI ARTIYOR

Funke Medya Grubu’nun Federal Doktorlar Odası istatistiklerine dayandırdığı rapora göre, 31 Aralık 2023 itibarıyla Almanya’da çalışan yabancı pasaportlu doktor sayısı 63 bin 763’e ulaşarak rekor bir seviyeye çıktı.

Bu sayı, 2013 yılındaki 30 bin civarındaki doktora kıyasla iki katına çıkmış durumda. 1993 yılında ise bu sayı 10 bin civarındaydı, bu da yıllar içinde yabancı doktorlara olan ihtiyacın sürekli olarak arttığını gösteriyor.

ERDOĞAN ‘GİDERLERSE GİTSİNLER’ DEMİŞTİ, GİTTİLER

Almanya’da yabancı pasaportlu doktorların en yoğun geldiği ülkeler listesinde Suriye 6 bin 120 doktor ile başı çekerken, Romanya 4 bin 668 doktor ile ikinci sırada yer alıyor. Listede Türkiye ise 2 bin 628 doktor ile altıncı sırada bulunuyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hekimlere yönelik “Gidiyorlarsa gitsinler, buralar boş kalmaz merak etmeyin” demiş ve bu sözleri büyük tepki çekmişti.

Türkiye’den Almanya’ya doktor göçü, başta sağlıkta şiddet, aşırı iş yükü ve düşük ücretler olmak üzere birçok nedenden dolayı gerçekleşiyor. Bu durum, Türkiye’nin kendi sağlık sistemini ayakta tutma ve geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukları da gözler önüne seriyor.

TIP MEZUNLARI ÇALIŞMAK İSTEMİYOR

DW Türkçe’nin bildirdiğine göre; Almanya’nın sağlık personeli ihtiyacını kendi mezunları ile karşılayamaması, ülkenin yabancı doktorlara olan bağımlılığını artırıyor. Her yıl mezun olan yaklaşık 11 bin öğrencinin önemli bir kısmının mesleğini icra etmemesi, Almanya’nın sağlık sektöründe kalifiye iş gücü açığının kapanmasını daha da zorlaştırıyor.

Bu durum, Almanya’nın yanı sıra, doktor göçü veren ülkeler açısından da ciddi sorunlara yol açıyor. Özellikle Türkiye gibi ülkeler, nitelikli sağlık personelinin yurt dışına göç etmesiyle kendi sağlık hizmetlerinin kalitesinin düşmesi riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com