‘Tayyip abi 1 milyar doları cebe indirdi’ demişti: Ali Yeşildağ’ın iade talebi bugün görüşülecek

Kamuoyunda, 'abi' dediği eski aile dostu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin milyar dolarları bulan yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen iş insanı Ali Yeşildağ'ın tutuklandığı Yunanistan'da bugün iade davası görülecek.

  • ü
  • 10 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

Ali Yeşildağ, Yunanistan'da tutuklanmıştı.

Geçtiğimiz yılın kasım ayında Yunanistan’ın Türkiye sınırına yakın Feres bölgesinde gözaltına alınan ve daha sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan iş insanı Ali Yeşildağ’ın iade talebi bugün görüşülecek.

Ali Yeşildağ, Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın cezaevi yıllarında korumalığını yapan Türk Medya Grubu’nun patronu Hasan Yeşildağ ve Zeki Yeşildağ’ın kardeşi olarak tanınıyor. Yeşildağ, 2023 yılında, hem kardeşleri hem de Erdoğan ile ilişkileri bozulduktan sonra, YouTube üzerinden Erdoğan’ı yüz milyonlarca dolarlık yolsuzlukla suçladığı videolarla adından söz ettirdi.

1961 yılında Rize’de doğan ve 1990 yılından itibaren halı saha işletmeciliği, gıda ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri olan Ali Yeşildağ halen Gümülcine Cezaevinde tutuluyor.

Ali Yeşildağ ve iki kardeşi 40 yılı aşkın bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ailevi ve profesyonel bağlarını sürdürmüştü.

İDDİALARI AKŞENER DE GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Yeşilidağ’ın sürgün gazeteci Cevheri Güven’in YouTube kanalında yayınladığı videoları milyonlara ulaştı, kamuoyu önünde Erdoğan ailesine yaptığı suçlamalar siyasi çalkantılara neden oldu. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in,  “Ülkenin cumhurbaşkanının 1 milyar doları alıp cebine attığı iddiası var. Böyle bir iddianın doğru olmadığını halka açıklayın” çıkışı büyük ses getirmişti.

Videoda Ali Yeşildağ; kendisinin de dahil olduğu bir suç organizasyonuyla, Erdoğan’ın 1 milyar dolarlık vurgun yaptığını iddia etti. Antalya Havalimanı işletmesinin Çelebi Holding’in elinden bir dizi suç ve hileyle alınıp iş insanı İbrahim Çeçen’e verildiğini öne süren Ali Yeşildağ, “Çelebi Holding, Antalya Havalimanı için 4 milyar dolar teklif verdi. 5 milyar dolara kadar çıkacaklardı. Verdikleri ihale dosyasından evrak çalıp, eksik evrak diye Çelebi Holding’i ihaleden eledik. İbrahim Çeçen’e 3 milyar dolara ihale verildi. Aradaki 1 milyar doları Tayyip Abi indirdi” dedi.

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN VİDEOSU

Yeşildağ’ın en çok ilgi çeken videosu, “Antalya havalimanı 3 milyar dolara satıldı ve Erdoğan 1 milyar dolarlık komisyonu cebine indirdi. Erdoğan sizin paranızı çalıyor ve sonra da bunun için onu alkışlamanızı istiyor,” ifadelerinin geçtiği yayın oldu.

Yunan basınının aktardığına göre; 2023 yılının Kasım ayı ortalarında Feres’in kırsal bir bölgesinde Yunan sınır muhafızları tarafından Yunanistan-Türkiye sınırı bölgesinde gözaltına alınan 54 yaşındaki iş insanının Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği merak konusu.

İADE TALEBİ BUGÜN DEĞERLENDİRİLECEK 

Yunan basınının aktardığına göre, ülkenin güvenlik yetkilileri, işadamının 1986 yılında 17 yaşındayken işlediği iddia edilen hırsızlık ve cinayet suçlarından dolayı hakkında Interpol Türkiye tarafından çıkarılmış bir yakalama emri olduğunu tespit etti. O tarihten bu yana Gümülcine cezaevinde tutulan zanlının Türkiye’ye iade talebinin bugün değerlendirilmesi bekleniyor.

YouTube’daki iddiaların kamuoyuna yansımasının ardından 54 yaşındaki işadamı hakkında terör örgütüne, özellikle de ABD’de sürgünde bulunan Fethullah Gülen’in hareketine üye olmak ve Türkiye Cumhurbaşkanı’na hakaret etmek iddiasıyla  dava açıldı. Yeşildağ’ın kaçtığı ve Yunanistan’da tutuklandığı öğrenilir öğrenilmez, polis eşini tutuklamıştı.

VİDEOLARINI MİLYONLAR İZLEDİ 

Yunanistan’da yargı çevreleri Yeşildağ’ın siyasi söylemlerinden çok 1985’te işlediği bir suçtan dolayı yatmadığı bir cezası kaldığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine götürüldüğünü öne sürüyor. Bunun üzerine Ali Yeşildağ, 2020’de serbest bırakılmasının hemen ardından YouTube’da Cumhurbaşkanı’nın mali suçlarını ifşa eden 8 video yayınladı. Örneğin, Antalya havalimanının satışı için 1 milyar dolar komisyon aldığı veya Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan’ın Boğaz’da bir mülk satın almak için milyonlarca dolar komisyon aldığı gibi. 54 yaşındaki Türk firarinin notunda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın skandallara karıştığına dair gerçekleri ve durumları ilk ve tek kez bir rakibi değil, eski ortaklarından biri ortaya çıkarıyor” iddiasında bulunduğu bildirildi.

Hasan Yeşildağ ve Erdoğan cezaevi günlerinde.

Tartışmalı videolar şu ana kadar milyonlarca kez izlendi ve tahmin edilebileceği üzere Türkiye’de siyasi tepkilere yol açarak gazete ve televizyon haberlerine konu oldu.Türk basınında yer alan haberlerden birinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan bir mafya babası olan Sedat Peker ve Kürt bir işadamı olan Muhammed Yakut’un daha önce YouTube üzerinden Erdoğan’ı yolsuzlukla suçladığına dikkat çekildi. Ancak Yeşildağ’ın durumunun farklı olduğu, zira ailesinin Türk Cumhurbaşkanı ile en az 40 yıl süren yakın bir ilişkisi olduğu da belirtiliyor.

SEDAT PEKER DE “YEŞİLDAĞ”LARI ANLATMIŞTI 

Sedat Peker, iktidarın kontrolündeki Türk Medya grubunun sahibi Hasan Yeşildağ ve kardeşi Zeki Yeşildağ’ın devletten 25 milyarlık ihale alan Yapı Yapı İnşaat firmasının yüzde 25’lik gizli ortağı olduğunu açıkladı. Peker, iki kardeşin bir çok pis işini de mimarı olduğunu ileri sürdü.

Aralık ayında 54 yaşındaki işadamının avukatları Thanasis Kabagiannis ve Yannis Patzanakidis eşliğinde ilk kez çıkarıldığı Yunan mahkemesi, Türkiye’nin iade talebini değerlendirmedi ancak Türk adli makamlarından ek kanıt istedi. Temyiz Mahkemesi’nin Yeşildağ’ı iade edilip edilmemesine ilişkin yeni toplantısı bugün yapılacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com