En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL: Dağ fare doğurdu

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bugün verilen karar sonrası en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.

  • ü
  • 16 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

AKP Grup Başkan Vekili Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkarıldığını açıkladı. Meclis Başkanlığı’na sunulan yeni vergi paketiyle birlikte çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi ile yerel asgari kurumlar vergisi uygulanacak.

Güler, düzenlemeden etkilenecek emekli sayısının 3 milyon 703 bin 788 kişi olduğunu belirtirken, bütçeye maliyetinin ise 33 milyar TL olduğunu söyledi. Söz konusu rakam beklentilerin altında kaldı.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ARTTI

Güler, verilen kararlarla birlikte tartışma konusu olan yurt dışı çıkış harcının ise 500 lira olduğunu açıkladı. Güler, yeni vergi paketi ile ilgili detayları da açıkladı.

İŞTE 53 MADDEDEN OLUŞAN YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Kanun teklifinin dışında bambaşka konular çalışıyormuş gibi farklı dezenflasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim.

Çalışmadığımız birçok konu sanki varmış gibi paylaşıldı.

POS VE IBAN CEZALARI ARTIYOR

Teklifimiz ile vergi adaletinin güçlendirilmesi ve kayıt dışılıkla mücadele, vergi uyumunun artırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, tahsilat etkinliğinin artırılması amacıyla vergi ve bazı kanunlarda düzenleme yapıyoruz.

Çok uluslu şirketlerde küresel asgari vergisi, yerel asgari kurumlar vergisine düzenleme getiriyoruz.

Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılmasına imkan sağlıyoruz.

Başkasına ait POS cihazı IBAN’ına kullanıma cezaları artırıyoruz. Vergi affını uzlaşma kapsamı dışına çıkartıyoruz.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 500 TL OLDU

Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olacak. Yat limanlarında verilen hizmetlerde vergi istisnası kaldırılacak.

PAKETTE ASGARİ GELİR VERGİSİ YOK

Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor.

Yaşlılık, malüllük aylığı alan emeklilere 10 bin lira olan asgari ödeme tutarını 12 bin 500 liraya yükseltiyoruz. Bu düzenlemenin toplamda şu anda 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya tamamlanması halinde 2024 Temmuz-Aralık döneminde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 707 bin kişi. Bütçeye maliyeti de 33 milyar 200 milyon liradır.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com