Emeklinin tavuk, iskender ve köfte grafiği tepetaklak: Ezip geçmiş

Big Mac endeksiyle emeklilerin ve asgari ücretlilerin gelirindeki erimeyi gözler önüne seren eski Merkez Bankası ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bu kez tavuk, iskender ve köfte grafiği hazırlayarak emeklilerin nasıl 'silindir gibi ezilip geçildiğini' ortaya koydu.

  • ü
  • 15 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısındaki değer kaybını çarpıcı bir grafikle gözler önüne serdi. Kara, emekli maaşlarının son yıllarda giderek eridiğini ve bu durumun Temmuz 2024’te yapılan maaş artışlarına rağmen devam ettiğini vurguladı.

Temmuz 2024’te en düşük emekli maaşı, seyyanen yapılan 2.500 TL’lik artışla 12.500 TL’ye yükseltilse de, bu maaşlar hızla yükselen enflasyon karşısında değerini koruyamadı. Türkiye’de genel enflasyon oranı Temmuz 2024’te yüzde 61,78 olarak açıklanırken, gıda enflasyonu ise yüzde 58,91 seviyelerinde gerçekleşti. Dışarıda yeme-içme fiyatlarındaki artış da emeklilerin alım gücünü olumsuz etkiledi.

Prof. Dr. Hakan Kara, emeklilerin maaşlarıyla alabildikleri yemek sayılarını gösteren grafikle durumu özetleyerek, “2021 sonrasında enflasyon, emeklileri silindir gibi ezip geçmiş” ifadeleriyle bu duruma dikkat çekti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com