Dünyanın gördüğü en büyük depremler: Türkiye de listede

Japonya'daki 7,4'lük deprem, dünyada bugüne kadar meydana gelen önemli depremleri akla getirdi. 1990'dan bu yana en fazla deprem yaşanan ülkeler arasında Çin, Endonezya ve İran yer alıyor, Türkiye de bu listede yedinci sırada.

Japonya 2024’e büyük bir deprem ile girdi. 7,4 büyüklüğündeki depremle sarsılan Japonya’da hayatta kalanları arama çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar onlarca kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ülkenin altyapısında büyük hasar meydana geldi ve tsunami uyarısına rağmen büyük bir sel bildirilmedi. Ancak artçı sarsıntı tehlikesi devam ediyor.

Depremler bir doğal afet ve dünyanın birçok bölgesinde büyük yıkımlara sebep oluyor. Japonya gibi durumun farkında olan ülkeler önceden tedbirini alıyor. Güçlendirilmiş binalar ve bilinçlendirilmiş toplum ile depremlerdeki can ve mal kayıplarını minimalize ediyor. Fakat Türkiye gibi ülkelerde ise depremler şehirlerin yerle bir olmasına ve büyük can kayıpları yaşanmasına sebep oluyor.

Peki, 1990’dan beri en çok deprem hangi ülkelerde? Türkiye’nin en yıkıcı depremleri hangileri? Dünya’nın en büyük depremleri ne zaman yaşandı?

EN ÇOK DEPREM ÇİN’DE

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) resmi kurumu olan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerine göre 1990 ile 2024 yılları arasında en fazla deprem Çin’de yaşandı. Çin’de son 34 senede 4,0 üzeri 186 deprem yaşandı. Çin’in ardından yine başka bir Doğu Pasifik ülkesi Endonezya yer aldı. Endonezya’da 1990’dan beri 166 deprem yaşandı. İran ise 109 deprem ile üçüncü sırada yer aldı.

En son deprem ile gündeme gelen Japonya ise son 34 yılda 4,0 üzeri 98 deprem ile sarsıldı. Japonya’nın yüzölçümü de dikkate alındığında en çok yoğunluklu depremin yaşandığı bölge oluyor. Japonya’dan sonra 78 deprem ile ABD yer alıyor.

TÜRKİYE 7. SIRADA

Türkiye ise dünyada en çok depremin yaşandığı yedinci ülke oldu. Türkiye’de 1990 ile 2024 yılları arasında 4,0 üzeri 62 deprem kaydedildi. Bunlardan bazıları büyük yıkımlara sebep oldu.

Türkiye’nin ardından Hindistan 58 ve Filipinler 55 deprem ile takip etti.

TARİHİN EN BÜYÜK DEPREMLERİ ÇİN’DE

Our World in Data’nın verilerine göre insanlık tarihinin kayıtlı en ölümcül depremi yoğunluk olarak Asya kıtasında yaşandı. Tarihte kaydedilen en ölümcül deprem Çin’in Shaanxi kentinde meydana geldi. 1556 yılında gerçekleşen ve 8 büyüklüğündeki depremde 830 bin kişi hayatını kaybetti. İkinci en ölümcül deprem ise yakın sayılabilecek bir zamanda gerçekleşti. Amerika kıtasında ada ülkesi olan Haiti’nin Port-Au-Prens bölgesinde 2010 yılında 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu depremde 316 bin kişi hayatını kaybetti.

Tarihin en büyük üçüncü ve dördüncü depremleri Türkiye sınırlarında gerçekleşti. Türkiye’nin Antakya sınırları içerisinde gerçekleşen depremlerin 7,5 büyüklüğündeki ilki 115 senesinde 260 bin kişinin ölümüyle sonuçlandı. İkinci deprem ise 535 senesinde 7 büyüklüğünde oldu ve bu depremde 250 bin kişi hayatını kaybetti.

TÜRKİYE’DEKİ EN ÖLÜMCÜL DEPREMLER

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de her yıl çokça büyüklü küçüklü depremler meydana geliyor. Türkiye’nin en ölümcül depremi geçen sene 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi olarak tespit edildi. 7,7 büyüklüğünde kaydedilen depremde 59 bin 259 kişi hayatını kaybetti. Depremde 1 milyon 538 bin 9 bina hasar gördü.

Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca en ölümcül ikinci depremi, 1939 yılında 7,9 büyük şiddetinde Erzincan’da meydana geldi. Bu depremde 32 bin 968 kişi hayatını kaybetti. İkinci en büyük ve ölümcül deprem ise Kocaeli Gölcük’te meydana geldi. “99 depremi” olarak da bilinen 7,8 büyüklüğündeki depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de meydana gelen en ölümcül depremler yoğunluk olarak doğu bölgelerinde yaşandı. Türkiye’nin en ölümcül 5. depremi Van’ın Muradiye ilçesinde 1976 yılında gerçekleşti. 7,5 şiddeti ile sarsılan Van’da 3 bin 840 kişi hayatını kaybetti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com