DSİ, maden sahasının içme suyu havzasında olmadığı yönünde rapor vermiş

Devlet Su İşleri'nin altın şirketine verdiği ÇED raporunda bölgenin ‘İçme ve kullanma havzasında olmadığı’ yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı.

  • ü
  • 25 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Erzincan’ın İliç ilçesinnin Çöpler maden sahasında meydana gelen facia unutulmaya terk edildi. Öte yandan, altın madeninin kapasite artışı için gerekli olan ÇED raporunda Devlet Su İşleri’nden (DSİ) 2020 yılında görüş istendiği ve kurumun konu ile ilgili verdiği görüşte bölgenin ‘İçme ve kullanma havzasında olmadığı’ cevabını verdiği ortaya çıktı.

Tunceli Barosu Avukatı Barış Yıldırım, maden sahasının Türkiye’nin en büyük su havzası olan Fırat’ın yanı başında olduğunu söyleyerek tepkisini dile getirdi.

13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında enkaz altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları ‘heyelan riski’ nedeniyle durdurulurken, bölgede inceleme ve soruşturmalar devam ediyor.

ŞİRKET İSTEDİ, DSİ OLUMLU RAPOR VERDİ

Anagold Madencilik şirketi, 2020 yılında madenin kapasitesini ikinci kez artırımında ÇED raporuna sunmak için DSİ 8’inci Bölge Müdürlüğü’nden görüş istendi. DSİ 8’inci Bölge Müdürlüğü, ‘içme ve kullanma havzasında olmadığı’ cevabını verdi. TBB Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu üyesi ve Tunceli Barosu Avukatı Barış Yıldırım, sahanın Fırat Nehri’nin yanı başında Munzur Havzası’na da yakınlığı olduğunu belirterek verilen görüşün hukuksuz olduğunu söyledi.

RAPOR BU YANIT GERÇEĞE AYKIRI

DHA’nın aktardığına göre, kararın gerçeği yansıtmadığını belirten Avukat Barış Yıldırım, şunları söyledi:

“Erzincan ili İliç ilçesi Çöper köyü mevkisinde yürütülmekte bulunan altın madenciliği projesinin ikinci kapasite artırımına dair hazırlanan ÇED raporuna sunulan DSİ Genel Müdürlüğü 8’inci Bölge Müdürlüğü görüşünde, ilgili yazıda, ‘Erzincan ili Çöpler Köyü mevkisinde tarafınızca yapılması planlanan Çöpler Madeni, ikinci kapasite artışı ve lokasyon projesinin ÇED değerlendirme sürecinde olduğu belirtilmiş olup, bu kapsamda Su Yönetim Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine proje sahasının herhangi bir içme ve kullanma su havzasına kalıp kalmadığına görüşümüz istenmektedir. Kurumumuzda yapılan değerlendirmede ekle verilmiş olduğumuz proje sahasının herhangi bir içme, kullanma suyu havzasında olmadığı belirlenmiştir’ denilmiş. Şimdi proje sonrası Munzur Dağları Havzası’nda önemli doğa alanı, önemli bitki alanı da bu havuzda ve proje sahasının bulunduğu alan.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

MADEN SAHASI SU HAVZASINDA

Türkiye’nin en büyük su toplamı havzasına sahip birkaç yüz metre hemen alt kısmında kalıyor. Şimdi hal böyleyken orada bir içme kullanma suyu fazlasının bulunmadığını belirtmek gerçekten de takdire muhtaç bir durum. Proje havzası, Munzur Havzası ve Fırat Havzası içerisinde bulunmasına rağmen DSİ’yi, ilgili şube müdürlüğü yaptığı değerlendirmede, ‘Ekle belirtmiş olduğunuz proje sahasının herhangi bir içme ve kullanma suyu havzasında olmadığı belirlenmiştir’ şeklinde yanıt verilmiştir. Bu yanıt tabi gerçeğe aykırı. Proje sahasının bulunduğu alan, Munzur Dağları ekosistemi içerisinde ve doğanın önemli doğa alanı.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com