Dışişleri’nin ‘MİT’leşme’ süreci tam gaz: ‘Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü’

Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olmasının ardından Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün adını ‘İstihbarat ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’ olarak değiştirmesi bakanlığın 'MİT'leşmesi eleştirilerine neden olmuştu. Bakanlığın istihbarat örgütüne benzeme süreci yeni kurulan birimle daha da hızlanacak.

  • ü
  • 15 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın, Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasının ardından kurumu “istihbarat teşkilatı gibi” yönetmesi hız kesmeden devam ediyor.

Son olarak Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün adını, ‘İstihbarat ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’ olarak değiştirerek kurumda kendi istihbarat birimini kuran Hakan Fidan, şimdi de “Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü” ile normalde MİT’in görevleri olan eğitim, teçhizat kullanma ve güvenlik sağlama gibi işleri de yürütecek.

Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki “Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü”ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

GÜVENLİĞİ KENDİ SAĞLAYACAK

Buna göre, “Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü”nün görev ve yetkileri arasında, Bakanlığın merkez, yurt içindeki tesis ve yurt dışındaki Türk misyonlarının güvenliğini sağlamak ve ilgili iş ve işlemleri yürütmek, merkez ve yurt dışı teşkilatında siber, haberleşme, evrak ve bilgi güvenliğini sağlamak yer alıyor.

GÖREV VE YETKİLERİ

“Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü” nün diğer görev ve yetkileri ise şöyle:

“Temsilciliklerin ve personelin güvenliği bağlamında terör eylemleri ve diğer tehditlere ilişkin konuları takip etmek ve bu konularda gerekli tedbirleri almak, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu sağlamak, Bakanlığın merkez ve yurt dışı teşkilatında görevli personelinin güvenilirliğinin devamını sağlamak, güvenlik soruşturması işlemlerini ilgili kurumlarla koordine etmek ve Bakanlığa yurt dışından gelen yabancı heyet ve şahıslar, Bakan ile Bakanlığın görev alanıyla ilgili olmak kaydıyla Bakan tarafından korunması uygun görülen şahısların korunmasına ilişkin tertip ve tedbirleri almak, Bakanlık personeline ve yurt dışına atanan diğer kamu görevlileri ile Bakan tarafından belirlenecek diğer kişilere güvenlik eğitimi vermenin yanı sıra dış temsilciliklerin güvenlik analizlerini yerinde gerçekleştirmek ve Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.”

PERSONEL İHTİYACI VE TECHİZAT İÇİŞLERİ, MİLLİ SAVUNMA VE DİĞER KURUMLARDAN SAĞLANACAK

Müdürlüğün görevlerini yerine getirmek için gerekli olan güvenlik personeli ihtiyacı ile teçhizatı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından karşılanacak, personel ihtiyacının belirlenmesi, seçimi, eğitimi, görevlendirilmesi ve görevinin sonlandırılması Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek.

“Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü”nün çalışma usul ve esasları ile ilgili kurum ve kuruluşlardan personel ve teçhizat teminine yönelik usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

DIŞİŞLERİ’Nİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI GİBİ YÖNETİYOR

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın başından Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Hakan Fidan’ın, profili düşük bir performans sergilemesine rağmen son dönemde bakanlık içi yaptığı bazı değişiklikler, atamalar ve teşkilat değişimi gibi adımlar sık sık eleştiri konusu oluyor. Fidan’ın bakanlığı istihbarat teşkilatına dönüştürmek istediği iddiaları bakanlık koridorlarında dillendirilirken, bakanlık personelinin bu durumdan rahatsız oldukları da zaman zaman medyaya yansıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com