Dilipak’ın AİHM korkusunun nedeni belli oldu: Tazminat ödemek için evini satmış

Abdurrahman Dilipak'ın iktidara yönelik “Anayasa Mahkemesinin kararını takmıyorsunuzda, AİHM’nin kararını takmayabilecek misiniz?.." sorusunun arkasında AİHM kararıyla ödediği yüklü tazminat olduğu ortaya çıktı. Dilipak, tazminatı ödeyebilmek için evini satmak zorunda kalmış.

  • ü
  • 28 Nisan 2024
  • ü
  • Gündem

Yazar Abdurrahman Dilipak

Yandaş yazar Abdurrahman Dilipak, KHK’lılara AİHM kararıyla ödenecek tazminatların devlete büyük yük olacağını belirterek, “Anayasa Mahkemesinin kararını takmıyorsunuzda, AİHM’nin kararını takmayabilecek misiniz?.. Peki şimdi ne yapacaksınız. Bir de bunları göreve iade edecekseniz, o kadar insanı nereye yerleştireceksiniz? Al başına belayı” ifadesini kullandı.

Dilipak’ın “AİHM’nin kararlarına takmayabilecek misiniz?” sorusunun ardında kendisinin mahkum olduğu bir dava olduğu ortaya çıktı. Hukukçu Gökhan Güneş, Dilipak, yazdığı yazılar nedeniyle zamanında Güven Erkaya aleyhine yüklü miktar tazminat ödemeye mahkum edildiğini ve tazminatı ödeyemeyince de evi satıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:”Daha sonra konuyu AİHM’e taşımış, AİHM de Mart 2014’te Dilipak’ın AİHS’in 6 ve 10. maddelerindeki haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak tazminata hükmetmeyerek tarafları dostane çözüme davet etmişti. 15 Temmuz sonrasında Adalet Bakanlığı bürokrasisi ile yakın ilişkileri sayesinde Bakanlıktan 15.000 Euro ve 20.000TL dostane çözüm önerisi yapılmış, AİHM de bu öneriyi kabul ederek dosyada ayrıca tazminat kararı vermemişti.”

 

Güneş, AİHM kararlarının en anlama geldiğini ve mutlaka uygulanmak zorunda olduğunu çok iyi bilen birisi olduğuna işaret ederek, “AİHM’in kararını takmayabilecek misiniz?” ifadesi bu nedenle önemli ve bilinçli bir vurgudur. Evet, dediği gibi AİHM kararlarının ve hele de Yalçınkaya kararının görmezden gelinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Ayrıca, AİHM kararlarına istinaden ödenecek tazminatlar, Dilipak’ın da dediği ortaya çıkacak maddi yükün çok küçük bir miktarına karşılık gelmektedir. Bu dönemde hakları gasp edilenlerin, iç hukukta başvuracakları yollarla ve geçmişe dönük olarak faiziyle birlikte alacakları miktar nedeniyle doğacak maddi yükü hesaplamak ve tasavvur etmek bu aşamada mümkün bile değildir!”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com