Deniz Zeyrek: Konuştuğum yargı çevreleri İmamoğlu’na siyasi yasak getirmeyi düşünmüyor

Deniz Zeyrek, yargı çevrelerinin İmamoğlu'nu siyasi yasak getirmeyi düşünmediğini belirterek, "İktidara yakın isimler, böyle bir kararın İmamoğlu’nu siyaseten büyüteceği düşüncesiyle kararın bozulmasından yana tavır alabilir. Ancak İmamoğlu yerine Mansur Yavaş’ı isteyen ülkücü/milliyetçi yargı çevreleri farklı bir tavır sergileyebilir" dedi.

  • ü
  • 14 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu (FOTOĞRAF: OZAN KÖSE / AFP)

Gazeteci Deniz Zeyrek, Ekrem İmamoğlu hakkında İstinaf’ın vereceği kararın Yargıtay’dan döneceği iddia etti. Zeyrek, Anayasa Mahkemesi’nin TCK’nın 53. maddesinin birinci fıkrasının b bendini iptal etmesi durumunda konunun tamamen ortadan kalkacağını belirtti.

Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinde Ekrem İmamoğlu hakkında açılan ‘devlet görevlilerine’ hakaret davasıyla ilgili yazı kaleme aldı. Sokağın gündeminin 2028’de cumhurbaşkanının kim olacağı olduğunu ifade eden Zeyrek, “Bir grup, tereddütsüz Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı yolunda emin adımlarla ilerlediğini söylüyor.

Başka bir grup iktidarın siyaset yasağı getirerek İmamoğlu’nun elini kolunu bağlayacağını ve İmamoğlu’nun aday olamayacağını savunuyor.

Ancak iki grup da 2028’de Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olamayacağı konusunda hem fikir.

Zira İmamoğlu aday olamazsa, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın rahatlıkla Cumhurbaşkanı seçilebileceği bütün kamuoyu yoklamalarında görünüyor.” dedi

Eski AYM üyesi Osman Alifeyyaz Paksüt’ün görüşlerine yazısında yer veren Zeyrek, “AYM’nin geçmişte seçme ve seçilme hakkından menedilme cezasını düzenleyen 53. maddesinin bazı fıkralarını iptal ettiğini anımsatan Paksüt, Kaftancıoğlu başvurusu sonuçlanırsa AYM’nin 53. maddesinin birinci fıkrasının b bendini iptal edebileceğine dikkat çekti. Bu madde iptal edilirse de siyasi yasak sorunu ortadan kalkacağı için yargı kararıyla İmamoğlu’nun elinin kolunun bağlanması söz konusu olamayacak.” ifadesini kullandı.

“Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu ciddiye almazsa ne olacak?” diye soran Zeyrek, yazısında şu ifadelere yer verdi:

 

“İstinaf Mahkemesi İmamoğlu hakkındaki kararı onaylasa dahi, son yargı reformu paketinde eklenen fıkra sayesinde karar son temyiz için Yargıtay’a gidecek.

Yargıtay üyeleri ihsası rey olmasın diye bu konuda görüşlerini açıklamıyor. Ancak sohbetlerdeki genel görüş, Süleyman Soylu için söylenmiş bir sözün YSK üyelerine genelleyerek verilmesinden dolayı kararın çok zorlama olduğu yönünde… Yani adil bir yargılama yapılırsa o ceza İstinaf Mahkemesi’nde onaylansa dahi Yargıtay’dan döner.

Hepinizin “İktidar İmamoğlu aday olmasın diye adil yargılamaya yol vermez” dediğini duyar gibi oluyorum.

Ancak benim yargı çevrelerinde konuştuğum kaynaklar öyle düşünmüyor.

İktidara yakın isimler, böyle bir kararın İmamoğlu’nu siyaseten büyüteceği düşüncesiyle kararın bozulmasından yana tavır alabilir.

Ancak İmamoğlu yerine Mansur Yavaş’ı isteyen ülkücü/milliyetçi yargı çevreleri farklı bir tavır sergileyebilir.

Yavaş’ın böyle bir tavra şiddetle karşı çıkacağını biliyorum.

Ancak kulislerde kendisinden bağımsız bir şekilde bunların konuşulduğu da gerçek.

Bir de şu gerçek var: Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için TBMM’nin seçimleri yenilemesi
gerekiyor.

Mart 2026’ya kadar oldu oldu…

Olmazsa seçim 2028’de ve Erdoğan aday
olamayacak.

Bu durumda da 2028’in en güçlü iki adayı İmamoğlu ile Yavaş olabilir.

O halde kesin olan şey şu:

2028’de her durumda Cumhurbaşkanı değişecek ve kamuoyunun sevip desteklediği iki isimden biri olacak.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com