DEM Parti: Çözüm tartışmaları, ‘bir merhaba’ üzerinden yürütülemez

DEM Parti Grup Başkanvekilleri 'yeni çözüm süreci' iddialarına ilişkin konuştu: Bir ‘merhaba’dan çözüm süreci çıkmaz. Türkiye’nin bu konuda bir deneyimi var ve nasıl olması gerektiğini biliyor. Çözümü elbette kıymetli buluruz ama ortada fol yok yumurta yok, buradan çözüm süreci tartışması yürütülmesini de doğru bulmuyoruz.

  • ü
  • 14 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Meclis’te gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ceren Bayar’ın Gazete Duvar‘da yayınlanan haberine göre; Anayasa tartışmalarına yanlış bir yerden başlandığını kaydeden Koçyiğit, şunları kaydetti:

“Maddeler üzerinden yürüyen bir tartışma ‘nasıl anayasa yapılamaz’ tartışmasıdır. Herkesin hassasiyetleri üzerinden yapılan bir Anayasa tartışması, zaten siyasal iklimi bu kadar sert olan bir ülkede anayasa yapmamanın yoludur. Buradan bir an önce çıkmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu tartışmanın bu şekilde yürütülmesinin Türkiye halklarına da Anayasa’ya da katkısı olmaz. Herkes kırmızı çizgiler ortaya koyuyor. Kırmızı çizgilerin olduğu yerde uzlaşı olmaz.”

‘MECLİS BAŞKANI’NIN MADDE ÜZERİNDEN TARTIŞMA YÜRÜTMESİ…’

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un üçüncü maddeye dair sözlerine de değinen Koçyiğit, “Henüz yöntemi konuşmamışken, henüz ikinci tur görüşmeler yapmamışken Meclis Başkanı’nın bizzat madde üzerinden tartışma yürütmesi süreci akamete uğratmaya çok uygun bir alan. Sonra açıklamalar yaptı ama Meclis Başkanı demokratik, katılımcı, çoğulcu bir anayasa nasıl yapılmalı üzerine açıklamalar yapmalı. Yoksa yapacağı her değerlendirme bir kesimin karşısında yer alacaktır” diye konuştu.

‘ÖNŞARTLA GELİRLERSE ANAYASA YAPMA NİYETLERİ YOKTUR’

“Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve 66’ncı maddesiyle ilgili ‘Bu maddeler tartışmaya kapalıdır’ önşartıyla gelirlerse tavrınız ne olur?” sorusunu yanıtlayan Temelli, şöyle konuştu:

“Bunu bu şekilde getiriyorlarsa zaten anayasa yapma niyetleri yoktur. Toplum bunu böyle mi tartışmış? Halka gitmişler mi? Meclis Başkanı’nın bu konuyu böyle açmasının sebebi de ‘halka rağmen biz nasıl Anayasa yapalım’ zihniyetinden kaynaklanıyor. Bu teklifi getiriyorlarsa kim adına getiriyorlar? Toplumla ortaklaşmadan bir önyargıyla geliyorlarsanız zaten 12 Eylül ruhu içinizdedir. Bu kısıtlardan kurtulmak, samimi olmak gerekiyor.”

‘BİR SÜREÇ BAŞLAYACAKSA BUYURUN İMRALI ORADADIR’

DEM Parti Grup Başkanvekilleri, yeni bir çözüm süreci başladığına dair iddialara da yanıt verdi. İlk olarak söz alan Temelli, “Telefon trafiği var mı, görüşme başladı mı? Bunlarla ilgili bizde bir bilgi yok. Bizim dışımızdaki gelişmeler üzerine yorum yapmamız doğru değil. Eş Genel Başkanımızın dediği gibi bu konuda İmralı muhataptır. Bir süreç başlayacaksa buyurun İmralı oradadır” dedi.

GÖRÜŞMEYİ TEYİT EDEBİLECEK OLAN HÜKÜMET, İMRALI, KANDİL’

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 44 aydır İmralı’da tecrit altında tutulduğunu hatırlatan Gülistan Koçyiğit, “Görüşme oluyor mu, olmuyor mu? Bilmiyoruz. İmralı’ya heyetler, aile gitseydi bu bilgiyi teyit edebilirdik. Bu bilgiyi teyit edebilecek olan hükümetin kendisidir, diğer muhatabı Kandil’dir, İmralı’dır. Bizim bilebilme koşullarımızın dışında” dedi.

‘BİR ‘MERHABA’DAN ÇÖZÜM SÜRECİ ÇIKMAZ, CÜRET ETMEK GEREKİR’

Koçyiğit de şu eklemeleri yaptı: “Bir ‘merhaba’dan ya da pozitif sözlerden çözüm süreci çıkmaz. 40 yılı çatışmalı geçmiş 100 yıllık bir sorundan bahsediyoruz. İyi niyet mesajlarıyla bu iş olmaz. Bu işe soyunmak için cüret etmek, cesaret etmek, adım atmak gerekiyor. Türkiye’nin bir deneyimi var. Ne olması gerektiğini de nasıl olmaması gerektiğini de Türkiye çok iyi biliyor.”

‘YENİ BİR DÖNEMİN EMARELERİNİ GÖREMİYORUZ’

Soruların gerçek muhatabı olmadıklarını kaydeden Koçyiğit, “Diyalog mesajı verenlere sormak lazım; somut adım atacak mısınız, yol temizliği yapacak mısınız? Bizzat AK Parti temsilcilerine sormak gerekir. Çok büyük çıkarsamalar yapmanın; yeni bir dönem, yeni bir çözüm süreci başladığının emarelerini göremiyoruz.

‘ORTADA FOL YOK YUMURTA YOK’

Koçyiğit ayrıca en büyük tehlikenin toplumun maniple edilmesi, olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek olduğunu ifade etti ve “Bu konuda da iktidar çok mahir. Adım atılırsa baş göz üstüne. Biz zaten çözüm için, barış için mücadele ediyoruz. Kendimizi ‘çözüm partisi’ olarak ifade ediyoruz. Bunu kıymetli buluruz. Ama ortada fol yok yumurta yok, buradan çözüm süreci tartışması yürütülmesini de doğru bulmuyoruz” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com