DEDAŞ, protesto edildi: ‘Sorumluluğu üzerinizden atamazsınız’

Diyarakır-Mardin'de 15 kişinin hayatını kaybettiği yangın nedeniyle DEDAŞ protesto edildi. Yangın sebebinin DEDAŞ’ın onarılmayan elektrik telleri olduğu hatırlatılırken, ön rapora rağmen DEDAŞ’ın yangını 'anız kaynaklı' diye tarif etmesinin sorumluluğu üzerinden atmak olduğu belirtildi.

  • ü
  • 27 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Fotoğraf: Evrensel

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütleri, Çınar ve Mazıdağı arasında Dicle Elektrik Dağıtım Şirketinin (DEDAŞ) ihmali nedeniyle çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin açıklama yaptı.

DEDAŞ önünde yapılan açıklamada, “DEDAŞ, iktidara değil halka hizmet etmelidir” pankartı açıldı.

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şirin Gürbüz, “AKP-MHP hükümeti halkın hizmetindeki kurumu sattı, bölgeye yatırım yapılmadı, elektrik hizmeti verilmedi. Yangın bölgesinde afet yaşandı” dedi.

ÖZELLEŞTİRİLEN ELEKTRİK ŞİRKETLERİ

DEM Parti İl Eş Başkanı Pınar Sakık Tekin, yangının özelleştirilerek şirketlere devredilen enerji iletim hatlarının bakımsızlığından, yenileme çalışmaların yapılmamasından kaynaklandığına değindi.

“Yangına davetiye çıkaracak tehlikeler karşısında önlem alınmaması ve yangın sonrasında halkın çağrısına rağmen vaktinde havadan müdahale yapılmamış olması, normal şartlarda “afet” olarak tanımlanan yangının afet olmaktan çıkıp felakete dönüşmesine sebep olmuştur” diyen Tekin, “Hem halkın hem partimizin ısrarlı talebine rağmen, ‘helikopterlerin gece görüşü yok’ denerek yangına müdahale edilmemiş, halk kendi çabası ile yangını söndürmeye çalışmış ve bunun sonucu can kayıpları yaşanmıştır. 15 kişinin yaşamını yitirdiği bu felaket karşısında sunulan gerekçe iktidarın konuya sorumsuzca yaklaştığının bir kanıtı olmuştur” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

ÖN RAPORA RAĞMEN…

Katliama dönüşen yangının nedeninin DEDAŞ’ın onarılmayan elektrik telleri olduğunu hatırlatan Tekin, ön rapora rağmen DEDAŞ’ın yangını anız olarak açıklamasının sorumluluğu üzerinden atmak olduğunu dile getirdi.

Yetkililerin yangının çıkış nedenine dair çelişkili açıklamalarını hatırlatan Tekin, şunları kaydetti:  “Bu açıklamalardaki çarpıklıkların, başta DEDAŞ olmak üzere, yaşanan ölüm ve tahribat karşısında rolü bulunanların sorumluluklarını gizlemeye dönük olduğu aşikardır. DEDAŞ ‘elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevre uyumlu’ olma şartlarını yerine getirmemektedir. Elektrik dağıtım şirketinin yerine getirmediği yükümlülükler ise denetlenmemekte, uygulanması gereken müeyyidelerden sistematik olarak kaçınılmaktadır.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com