CHP, sokak hayvanları hakkındaki yasanın yürütmesinin durdurulması ve iptali için AYM'ye 182 sayfalık dilekçe verdi. İktidarın son 20 yılda sadece 200 barınak ve yalnızca 2.5 milyon kısırlaştırma yaptığını belirten CHP'li Günaydın, AKP'nin sorumluluğuna dikkat çekti.
CHP, sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 182 sayfalık bir dilekçeyle başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM’ye yapılan başvuru sonrası “AYM’nin yasayı tüm hükümleriyle beraber iptal etmeye davet ediyoruz” dedi. Günaydın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Sokak hayvanları hakkındaki yasanın öncelikle yürütmesinin durdurulması ve her halükarda iptali için dilekçemizi bugün AYM’ye teslim etmiş bulunuyoruz. İfade etmek isterim ki biliyorsunuz bir yasa Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 60 günlük bir süre içerisinde AYM’ye taşınabilir. Anayasa koyucu bu süreyi herhangi bir düzenlemenin hakkıyla AYM dilekçesine konu edilebilmesi için yeterli süre olarak tanımlamıştır.
Konunun duyarlılığını ve ortaya çıkan hepimizin vicdanını yaralayan sokak köpeği katliamlarını görmek ve buna karşı hızla hazırlıklarımızı tamamlamak durumundaydık. Bu çerçevede meslek kuruluşlarından, barolardan, derneklerden, vakıflardan hayvan haklarıyla ilgili gönüllülerden görüş aldık. Hukukçularımız ve milletvekillerimiz hafta sonları dahil olma üzere çalıştılar ve bugün 182 sayfalık dilekçemizi AYM’ye 13’üncü gün teslim etmiş durumundayız.”
Günaydın, şöyle devam etti: Türkiye’de 1994-2019 arasında Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda belediyeyi kesintisiz 25 yıl öncülleriyle beraber yöneten, 2002’den bugüne kesintisiz 22 yıldır merkezi hükümete ve iktidara sahip olan AKP’nin; son yirmi yılda yalnızca 200 barınak (yılda ortalama 10 barınak) ve yine son 20 yılda yalnızca 2.5 milyon kısırlaştırma (1.3 milyonu Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda önemli belediyelerin CHP tarafından kazanıldığı son beş yılda olmak üzere) yapılabilmesinden doğan sorumluluğu açıktır.
Sözü edilen sorumlulukları üstlenmekten kaçınan, yurttaşlar arasında ve yurttaşlarla belediyeler arasında yeni kamplaşmalar yaratmaya yönelen iktidar partisi tutumu, konuyu teknik, mesleki ve vicdani bir alan olmaktan çıkarmış, sosyolojik ve siyasi bir sorun alanına doğru sürüklemiştir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
4 milyon sokak köpeği varlığını ifade eden yasa gerekçesine karşı yalnızca 100 bin hayvanı alabilecek barınak kapasitesi veri iken; yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girmesini öngören ve tüm hayvanların yakalanarak barınaklarda tutulmasını hedef koyan bir düzenlemenin geçiş hükmü barındırmaması, iyi niyet ile açıklanamaz. Yasanın TBMM’den geçmesiyle Türkiye’nin dört bir tarafından gelen sokak köpeklerine yönelik vahşet görüntüleri kamuoyu vicdanını derinden yaralamaktadır.