CHP, ABD Temsilciğil’ni ‘normalleşme’ kapsamında kapatıyor

CHP ABD temsilciliğini kapatıyor. ABD Temsilcisi Yurter Özcan, CHP yönetiminin kapatma kararını "normalleşmenin" bir parçası olarak görürken parti yetkilileri ise yüksek maliyetlere vurgu yaptı.

  • ü
  • 05 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılmak için bulunduğu New York’tan ayrılmadan önce havalimanında yaptığı açıklamada, “Washington’daki resmi ve profesyonel temsilcimizle bir bağımız kalmadı. Bundan sonra Amerika’daki örgütlenme yapımızı değiştiriyoruz” dedi.

DW Türkçe’den Pelin Ülker’in haberine göre, CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan kendisine bu konuda resmi bir bildirim yapılmadığını belirterek kararı sosyal medya üzerinden öğrendiğini söyledi.

Özcan, Genel Merkez ile son irtibatının Özgür Özel’in New York ziyareti öncesinde olduğunu anlatarak, “Bana en son söylenilen New York’ta herhangi bir program, toplantı, Amerikan-Türk seçmeniyle bir buluşma ya da havalimanında bir karşılama istemedikleri oldu” dedi.

‘AKP’Yİ ZORA SOKAN DOSYALARI TAKİP EDİYORDUM’

Bugüne dek ABD’de “AKP’yi zora sokan” pek çok dosyayı takip ettiğini dile getiren Özcan, kapatılma kararının “Özel’in siyasette normalleşme stratejisinin bir parçası” olduğunu iddia etti.

CHP’nin ABD temsilcisi Yurter Özcan, ABD’de görülen Halkbank davası, Sezgin Baran Korkmaz davası ve TÜRGEV ile Ensar Vakfı’ndan ABD merkezli Turken Vakfı’na transfer edilen bağışlara ilişkin kamuoyuyla paylaştığı bilgi ve belgelerle tanınıyor.

CHP: GEREKÇE MALİ TABLO

CHP’nin ABD temsilciliği LLC yani tüzel kişilik statüsünde bir şirket. FARA (Yabancı Temsilcilerin Tescil Yasası-Foreign Agents Registration Act) kapsamında ABD Adalet Bakanlığına kayıtlı ve ABD Hazinesi ve Vergi Dairesinin (IRS) denetimine tabi.

CHP’li kaynaklar, şirketin son bir yıldır mali sıkıntıda olduğunu ve vergi borçlarının bulunduğunu iddia ederek temsilciliğin kapatılması için borcunu ödeyip ilgili prosedürleri uygulaması gerektiğini söylüyor.

Özgür Özel’in, Türkevi önünde yaptığı açıklamada, New York Belediye Başkanı Adams ile ilgili rüşvet suçlamalarını ABD’nin Ankara’daki Büyükelçiliği ile ilişkilendirmesi kamuoyunun tepkisi çekmişti. Özel, “Burada böyle bir bina yapılırken Türkiye, ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil. Ama hepimizin gurur duyduğu bu binanın kazandırılması sürecinde bir jest gördüysek, fazlasını ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır” ifadelerini kullanmıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com