Ceza yasasının mimarından ‘yargı reform’ paketine ağır eleştiri: Toplumla alay ediyorlar

Prof. Dr. İzzet Özgenç, iktidarın Meclis'e sunduğu yeni yargı paketindeki düzenmelere işaret ederek, “7 gün”ü “bir hafta”, “onbeş gün”ü “iki hafta” olarak değiştirme girişimini, “yargı reformu”nun bir parçası olarak kamuya sunmak, toplumla alay etmektir."dedi.

  • ü
  • 28 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Mevcut Türk Ceza Yasası’nın mimarlarından Hacı Bayram Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İzzet Özgenç, iktidarın Meclis’e sunduğu yargıda reform paketini eleştirdi. Prof.Dr.Özgenç, “7 gün”ü “bir hafta”, “onbeş gün”ü “iki hafta” olarak değiştirme girişimini, “yargı reformu”nun bir parçası olarak kamuya sunmak, toplumla alay etmektir.”dedi.

Prof. Dr. İzzet Özgenç, sosyal medya üzerinden iktidar tarafından Meclis’e sunulan yargıda reform paketinin içeriğinin boş olduğunu şöyle anlattı: “Ceza Muhakemesi Kanunu’nda süre olarak belirlenmiş olan “7 gün”ü “bir hafta”, “onbeş gün”ü “iki hafta” olarak değiştirme girişimini, “yargı reformu”nun bir parçası olarak kamuya sunmak, toplumla alay etmektir.”

Meclis’e sunulan düzenmede, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024’te yürürlüğe girecek.

AYM KARARINA RAĞMEN DÜZENLEME

Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak düzenleniyor. Buna göre, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com