Çarpıcı iddia: ABD, Erdoğan’ın İsveç kararına inanmadı, ıslak imzalı aslını görmek istedi

New York Times'ın haberine göre ABD Kongresi F-16 satışına onay vermeden önce, Erdoğan imzalı ıslak belgeleri görmek istedi. İddiaya göre bakanlık Türkiye’den belgeleri Nev York’a getirmesini istedi, Türkiye de uçakla gönderdi. Eski ABD Büyükelçisi, CHP'li Namık Tan, "Türkiye'nin itibarı yerlerde sürünüyor" dedi.

  • ü
  • 27 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

ABD Kongresi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili onayına inanmadığı, F-16’lar hakkında karar almak için Cumhurbaşkanı kararının ıslak imzalı aslını görmek istediği iddia edildi. Islak imzalı belgeler yetiştirildikten sonra ABD Başkanı Biden, niyet mektubunu Kongre’ye gönderdi.

New York Times gazetesinden Edward Wong’un 26 Ocak tarihli haberine göre ABD Kongresi yetkilileri, Türkiye’ye F-16 satışına onay vermeden önce belgeleri görmek istedi.

Habere göre bunun üzerine, “ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’den belgeleri Cuma günü Nev York’a getirmesini istedi. Bakanlık, belgeleri Nev York’ta bir görevlinin almasını ve Cuma akşamı Washington’a getirerek milletvekillerine göstermesini sağladı.”

NAMIK TAN’DAN TEPKİ: TÜRKİYE’NİN İTİBARI YERLERDE SÜRÜNÜYOR 

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan deneyimli diplomat Tan, ABD Kongresi’nin İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili Cumhurbaşkanı imzasının ıslak imzalı aslını görerek “emin olmak istediği” bu sebeple belgenin aslının uçakla Nev York’a götürüldüğü iddiasını değerlendirdi.

Tan, “İsveç’in NATO üyeliğini – TBMM kararıyla, – ⁠Cumhurbaşkanı onayıyla, – ⁠Resmi Gazete’de yayınlamamız yeterli görülmediği için ABD Kongresi Cumhurbaşkanı imzasının ıslak imzalı aslını görmek ve emin olmak istedi Uçakla New York’a koşturulan imzalı belge Kongre’ye ulaşınca, F16 satışının önündeki engel kalktı Türkiye’nin itibarı yerlerde sürünüyor” ifadelerini kullandı.

Bu iddianın Türkiye’nin “itibarı” ile ilgili olduğunu belirten Tan, “resmi süreçlere bile güven/itibar kalmadı Daha fazla aşağılanmamız, horlanmamız mümkün olabilir mi? ‘Dünyaya ayar verirken’ sürekli ‘ayar verilen ülke’ haline düşmekten utanç duymuyor muyuz?” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com