Çanakkale 2 gündür yanıyor: Kuzey hattına girişler yasaklandı

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde dün saat 16.00'da başlayan yangın sürüyor. Kuvvetli rüzgar yangını büyütürken, Büyükanafartar köyü tahliye edilmişti, bölgenin kuzey hattına girişler de yasaklandı. Yangından etkilenen alanın 575 hektar olduğu tahmin ediliyor.

  • ü
  • 19 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Çanakkale Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda Kumköy köy yakınlarında dün saat 16.05’te anızdan ormana sıçrayarak başlayan yangın devam ediyor.

Yangın nedeniyle dün kapatılan Gelibolu Tarihi Alanı’nın güney hattı bugün tekrar ziyarete açıldı, kuzey hattı ise kapalı.

Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Devam eden orman yangını nedeniyle tarihi alanın kuzey hattına (57’nci Alay, Conbayırı, Bigalı Köyü, Büyük Anafartalar ve Küçük Anafartalar Köyü, Anzak Koyu) ikinci bir duyuruya kadar girişler durdurulmuştur” denildi.

BÜYÜKANAFARTA KÖYÜ TAHLİYE EDİLDİ

Valilikten yapılan açıklamada, yangın nedeniyle önlem amacıyla Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafarta köyünün tahliye edildiği belirtildi. Ayrıca Kumköy ve Büyükanafarta köyleri arasındaki yol ulaşıma kapatıldı.

BAKAN YUMAKLI’DAN AÇIKLAMA

AA’nın aktardığına göre, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde oluşturulan koordinasyon merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Herhangi bir can kaybı ya da sağlık sorunu söz konusu değil çok şükür. İlk müdahale 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve iş makinesi ve 540 personel ile başlamıştı. Valiliğimiz, AFAD’ımız, Orman Genel Müdürlüğümüz ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel sektörden de desteklerle bu müdahaleye, mücadeleye devam edildi” diye konuştu.

Yangın bölgesinin büyüklüğüne değinen Yumaklı, “Yangından etkilenen alanın yaklaşık 575 hektar olduğunu tahmin ediyoruz. İncelemeler bittiğinde kesin rakamları söyleyeceğiz. Bunun yaklaşık 340 hektarlık alanı orman, geri kalanı orman dışı bölüm” dedi.

‘KONTROL ALTINDA’ DİYEMİYORUZ’

Havadan müdahalenin saat 05.45 itibarıyla 10 uçak ve 7 helikopterle yeniden başladığını aktaran Yumaklı, şöyle devam etti:

“Sorunlu tek bir alan kaldı, şu anda arkadaşlarımız oraya yoğunlaşmış vaziyetteler. Halihazırda yangının ilerlemesi durduruldu, enerjisi büyük ölçüde azaltıldı ancak rüzgar çok yoğun olduğu için şu anda ‘tamamen kontrol altında’ diyemiyoruz. Karadan ve havadan arkadaşlarımızın hem kısmi müdahaleleri hem kontrolleri devam ediyor. İlerleyen saatlerde ‘kontrol altına alındı’ haberini vereceğimizi umuyorum.”

BOĞAZ, TRAFİĞE HALEN KAPALI

Yumaklı, saat 02.30 sularında Gelibolu ilçesi Değirmendüzü köyünden başka bir yangın haberi aldıklarını, ciddi bir alanda ve çok şiddetli rüzgarla başlayan yangın için güçlerini bölmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Yumaklı, Eceabat’taki yangınla ilgili tedbirler hakkında şu bilgileri verdi: “Yangının başlamasıyla Boğaz trafiği tek yönlü olarak kuzey-güney yönü itibarıyla kapatılmıştı. Halihazırda hava araçlarının su alma yönlerinde olması hasebiyle bu yasağın aynı şekilde devam etmesi kararlaştırıldı ve bu şekilde devam edecek, ta ki arkadaşlarımız ‘artık kontrol altına alındı’ diyene kadar.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

HASAT, SAAT 11.00’E KADAR YAPILABİLECEK

İbrahim Yumaklı, 5 gün boyunca özellikle Çanakkale bölgesinde fırtınaya varan derecede şiddetli bir rüzgar olacağı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olacağının tahmin edildiğini duyurdu.

Bu nedenle Çanakkale’de hasat yapacak çiftçilere saat 11.00’e kadar işlemlerini tamamlamaları, ondan sonrasına izin verilmeyeceği konusunda bildirim yapıldığına dikkati çeken Yumaklı, şunları kaydetti:

“Özellikle rüzgarın çok şiddetli olduğu saatlerde herhangi bir makine kullanımından kaynaklanabilecek bir kıvılcımın bile çok ciddi bir yangına sebebiyet verebilecek olması nedeniyle saat 11.00’e kadar hasat işlemlerinin tamamlanmasına karar verdik. Tabii bu önümüzdeki 5 gün boyunca arkadaşlarımız, Valiliğimiz bu konuda değerlendirmelerini yapacaklar. Belki daha önce ya da birkaç gün uzatılması şeklinde de olabilir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com