Can Atalay dosyası AİHM’de: Türkiye’den savunma istendi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM'nin Can Atalay hakkındaki ilk ihlâli kararını uygulamaması üzerine Atalay'ın avukatlarının AİHM'e başvuruda bulunduğu öğrenildi. AİHM'deki süreç devam ederken, AİHM'in bu konuda Türkiye'den savunma istediği belirtildi.

  • ü
  • 19 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Cezaevinde tutulan TİP Milletvekili Can Atalay, AYM’nin kendisine ilişkin ilk hak ihlâli kararının Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce uygulanmaması üzerine, avukatları aracılığıyla AİHM’e başvuruda bulundu.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Kamuoyuna açıklanmayan bu başvuruya ilişkin AİHM’deki sürecin devam ettiği ve AİHM’in bu konuda Türkiye’den savunma istediği belirtildi.

Atalay’ın avukatı Deniz Özen, Atalay’a ilişkin AYM kararlarının hukuki değil siyasi nedenlerle uygulanmadığını söyledi. Özen, “Anayasa askıya alındı. Bugün yeni bir mahkeme kararı daha alınsa bunu da uygulamayacaklar” dedi.

ATALAY İÇİN 3 AYRI BAŞVURU YAPILDI

Atalay’ın tahliyesi için ikisi AYM’de, birisi AİHM’de olmak üzere toplamda üç ayrı başvuru için karar beklenmeye başlandı. Can Atalay’ın “hükümeti devirmeye teşebbüse yardım etme” suçundan 18 yıl hapis cezası aldığı Gezi davasının esasına ilişkin AYM’ye yapılan bir de bireysel başvurusu olduğu öğrenildi.

Eski AYM Başkan Zühtü Arslan döneminde bu başvuru incelemeye alınırken, Adalet Bakanlığı’nın da görüşü alındı. Ancak yeni AYM Başkanı Kadir Özkaya döneminde Atalay’ın başvurusu henüz gündeme alınmadı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

AYM’NİN GEZİ DAVASI KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Benzer şekilde aynı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala’nın başvurusu da “bölümler önünde” incelemede. Usulü işlerler tamamlandıktan sonra Gezi davası, AYM tarafından esastan görüşülecek.

AYM’nin bu davada vereceği olası ihlâl kararı, cezaevinde olan Gezi Parkı tutukluları Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku ve Tayfun Kahraman’ın tahliye edilebilmesi ihtimalini doğuruyor. Atalay’ın AYM’de yapılmış bir bireysel başvuru dosyası da bulunuyor. Bu başvuru Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM’nin verdiği ikinci hak ihlâli kararına uymaması üzerine yapıldı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com