‘ByLock kararını veren hakimler yurtdışına çıkarsa tutuklanır’

Dr. Kerem Gülay, "Bu yargıçlar yurt dışına çıkarlarsa insanlığa karşı suç işlemekten sorumlu tutulabilirler ve bunda zaman aşımı yok” dedi. Gülay, Türkiye’nin uluslar arası hukukta Çin, Kuzey Kore ve İsrail ile aynı kulvarda olduğunu kaydetti.

  • ü
  • 21 Aralık 2023
  • ü
  • Gündem

Koç Üniversitesi’nde uluslararası hukuk ve uluslarası ceza hukuku alanlarında ders veren Dr. Kerem Gülay, ByLock kullandıkları ve Bank Asya’ya para yatırdıkları kişilere hapis cezası veren yargıçların yurt dışına çıkmaları halinde insanlığa karşı suç işlemekten sorumlu tutulabileceklerini kaydetti.

Gazeteci Nevşin Mengü’nün Youtube kanalında programa katılan Kerem Gülay, AİHM’in kararları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Mengü, AİHM’in Türk hükümetine gereğini yapması için gönderdiği bin dosyayı hatırlatarak, “Bu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önüne gitmiş olanlar. Bunun dışında 37 bin civarında veya 30 bin civarında bir dosya olduğundan bahsedebiliriz. Keyfe göre hüküm kuruyorsun diyor kendi kendine Bir şey standart belirlemişsin diyor. Kendi kafana göre he ByLock olsun, ByLock varsa ben mahkum ederim demişsin. Kafana göre sadece o dönem her istediğini içeri atmak için. Bunu da böyle kullanmışsın. Sırf ByLock deyip içeri atmışsın diyor. Türkçesi diye ben anladım” ifadesini kullandı.

‘BU KARARLARI VERENLER YARGILANABİLİR’

Dr. Gülay, Mengü’nün AİHM kararını doğru anladığına işaret ederek, “Aynen bunu söylüyor, aynen bunu söylüyor. Bunun çok daha vahim bir konusu var. Uluslarası Ceza Mahkemesi statüsü. Türkiye buna taraf değildir. Fakat bunun hükümleri teamül hukukudur. Türkiye’yi bağlar tartışılmıyor. Üstüne üstlük yabancı ülkelerde bu statüyü ihlal eden, diyelim kuralları gerçekleştiren gerçek kişiler üzerinde evrensel yargı yetkisi uyarınca yargılama yapılabilir.” dedi.

DEVRAN

Mengü’nün “Yani bu kararı verenler de yükümlü yargılanabilir demeye mi getiriyor?”yönündeki sorusuna Gülay, “Evet” cevabını verdi.

‘AİHM SİSTEMATİKTİR DİYOR’

Mengü’nün”Yani burada şunu yazıyor Ne olacak ki Türkiye AİHM kararlarını dinlemiyor ki. He he diyor, geçiyor diyor. Ama gün gelir devran döner. Bu kararları verenler hakim karşına çıkabilir.” yönündeki sözleri üzerine Gülay, şu ifadeleri kullandı:

“Çok daha fazlası. Devranın dönmesine gerek yok. Türkiye’yi burada ilgilendiren Türkiye’nin devlet olarak insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesi ayrı bir konu. Bu kararları veren yargıçlar olur da yurtdışına çıkarlarsa şahsen insanlığa karşı suç işlemekten sorumlu tutulabilirler. Çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu sistematiktir diyor. Yani uluslararası ceza hukukunda aranan sistematik bir koşulunun varlığını bir mahkeme teyit etti.”

‘ZAMAN AŞIMI YOK’

“Bunda zamanaşımı var mı? Bu yargıçlar..” sorusuna Gülay, “Yok. İnsanlara karşı suçlarda zaman aşımı olmaz. Dolayısıyla bu yargıçların bir ülkeye gittiklerinde artık bir, Bu hem bu kişiler açısından sorundur. Düzgün bir değerlendirmeyle karar vermemeleri hem bu kişileri risk altına sokuyor hem de Türkiye’nin yüksek yargıçlarının veya yargıçlarının, kamu personelinin yurtdışında böyle bir riske expose olması Türkiye bakımından da çok ciddi bir risk. İnsanlar bu tip durumlarda genelde şeyi soruyorlar. Yani bunu yapan bir tek Türkiye mi? Hayır. Çin de yapıyor, Hayır. Kuzey Kore de yapıyor, İsrail de yapıyor. Ama nasıl bir örneğe yaklaştığımızı sanırım burada tahayyül edebilir insanlar.” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com