Bolivya’daki darbe girişimi başarısız oldu

Latin Amerika ülkesi Bolivya'daki darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Darbece general basın açıklaması yaparken gözaltına alındı.

  • ü
  • 27 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da darbe girişimi yaşandı.

Askerlerin başkent La Paz’ın bazı bölgelerinde toplandığına dair videolar sosyal medyada paylaşıldı. Başkanlık sarayı ve kongrenin bulunduğu Plaza Murillo Meydanı’ndaki sivilleri bölgeden tahliye eden askerler, meydanı ele geçirdi.

Eski devlet başkanı Evo Morales, halka darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı. 2019 yılında darbeyle görevinden alınan Morales, “Darbe yaklaşıyor. Genelkurmay Başkanlığındaki komutanlar, 15.00’te acil toplantı çağrısında bulundu. Kent ve kırsal kesimdeki tüm halkımıza demokrasiyi savunmaları için ulusal seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Süresiz genel grev ilan ediyoruz. Silahlı kuvvetlerin, demokrasiyi ihlal etmesine ve halkı sindirmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

General Juan Jose Zuniga, askerlerin toplandığı meydana bir yerel kanala yaptığı açıklamada, darbe girişiminin halk tarafından desteklendiğini iddia etti. Zuniga, “Her şey değişecek, ülkemiz artık böyle devam edemez. Ülkemizi yok etmeyi ve yoksullaştırmayı bırakın” dedi.

Darbeci askerler, meydanın çevresinde toplanan darbe karşıtı göstericilere karşı gaz bombaları kullandı.

Basın açıklaması yapan Bolivya Devlet Başkanı Arce, “Bolivya’nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum. Askerler, derhal çekilmeli ve görevlerinin başına dönmelidir. Demokrasiye ve anayasaya saygı duymalarını istiyorum” dedi.

Hükümeti destekleyen ülkelere teşekkür eden Arce, “Bize destek olan kardeş ülke devlet başkanlarını selamlıyoruz ve onlara teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan belediye başkanlarına, valilere ve polis müdürlerine teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan halkımızı selamlıyoruz” diye konuştu.

ORDUYA YENİ KOTUMANLAR ATANDI

Arce, orduya yeni komutanlar atadığını da duyurdu.

Arce’nin görevlendirdiği Bolivya ordusunun yeni komutanı Jose Wilson Sanchez de “Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum” açıklamasını yaptı.

Sanchez, “büyük” bir sorumluluk aldıklarını vurgulayarak, “Böyle bir göreve layık görülmekten onur duyuyorum. Bize güvendikleri için Devlet Başkanı ve Savunma Bakanı’na teşekkür ediyoruz. Cadde ve meydanlarda hiç kimsenin arzu etmeyeceği görüntülerle karşı karşıyayız. Ordunun yeni komutanı olarak, demokrasi dışı eylemlere izin vermeyeceğimizi bildirmek isterim” diye konuştu.

Darbe karşıtı göstericilerin meydana girmesi ve Sanchez’in çekilme emrinin ardından askerler, Plaza Murillo Meydanı’nı terk etti. Bolivya televizyonları askerlerin kışlalara döndüğü görüntüleri yayınladı.

Askerlerin çekilmesinin ardından Devlet Başkanı Arce de meydana çıkarak, halkı selamladı. Arce daha sonra balkona çıkarak konuşma yaptı.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com