Hatay, 6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımın yaşandığı yerlerden biri olmuştu
6 Şubat depremlerinde 2 yıl geride kalırken Hatay’da 59 kişinin hayatını kaybettiği Arık ve Parlak apartmanlarının davasında müteahhit Celal Arık tahliye edildi. Mahkeme bin 475 yıla kadar hapisle yargılanan Arık’ın cezaevinde kaldığı süreyi göz önünde bulundurdu. Karara itiraz eden avukatlar, “Sanıklar yapılabilecek hataların neredeyse hepsini yapmış. Dosyada tutuklu sanık kalmadı. Bu şahıslar beraat almış gibi halkın arasında dolaşıyor.” tepkisini gösterdi.
11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 6 şubat depremlerinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Hatay’da 59 kişinin yaşamını yitirdiği Arık ve Parlak Apartmanı davasının yedinci duruşmasında, tutuklu müteahhit Celal Arık, “Eksik olmadığına ilişkin belediye onay verdi. Ben ruhsatı aldım ve inşaata başladım.” savunmasını yaptı. Savcının tutukluluğun devamı talebine karşı mahkeme heyeti tahliye kararı verdi.
Duruşmaya tutuklu sanık müteahhit Celal Arık cezaevinden katıldı. Depremde yakınlarını kaybedenlerin aileleri ve taraf avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.
“Olası kastla adam öldürme” suçlarından bin 475 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan sanık Celal Arık, savunmasında binanın yapı denetimi için projeyi sanık Mehmet Yunus’a verdiğini belirterek şöyle konuştu:
“O projeyi hazırladı belediyeye verdi, belediye onay verdi daha sonra bana verdi. Bütün bürokratik işlemleri Mehmet Yunus halletti. Aramızdaki paket anlaşmada proje hazırlaması, şantiye şefi, yapı denetim, statik proje, mimari proje, sıhhi tesisat projesi, elektrik projesini olarak Mehmet Yunus ile anlaştık. Eksik olmadığına ilişkin belediye onay verdi. Ben ruhsatı aldım ve inşaata başladım. İnşaatın başından sonuna kadar Mehmet Yunus’un yapı denetimi altında, hem de belediyenin kontrolü altında hiçbir eksik şey olmadan binayı tamamladım.
Statik projeyi çizen kişiyi tanımıyorum, paket olarak anlaştığımız için Mehmet Yunus kendisi takip etmektedir. Sanık Zekeriya Çinçin ticari alanları konuta çevirdi, ben belediyeye bu durumu söyledim, belediye başkanı müdahale edeceğini söyledi. Daha sonra bir şekilde buralar konuta çevrilmiş. Kat malikleri ticari yere çevrilmesi için muvafakat vermiş.
Sol Z22 ilk etapta hiç olmadığı demişler ama resmiyette Z22 kolon mevcuttur. 70×30 olan kolon projeye ilk başladığımızda farkına vardık, binanın kolonlarının tamamını 70×35 yaptık. Betonun tamamına ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Laboratuvarlığı tarafından numune almışlardır, bu numunelerden olumlu sonuç alınmıştır.
Arık ve Parlak apartmanlarının çürük olması mümkün değildir, betonların tamamı onaydan geçmiştir. Ben C35 olarak betonları kullandım, fişleri mevcuttur. Önceki beyanlarımı tekrar ederim. Beraatimi ve tahliyemi talep ederim.”
Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, “Şu aşamada tutuklama taleplerinin reddine, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, yargılama neticesinde alınacak sonuç cezanın alt ve üst haddi nazara alınarak sanık Celal Arık’ın tutukluluk halinin devamı, adli kontrol tedbirleri devam eden sanıkların adli kontrol tedbirlerinin devamı ile eksik hususların ikmali talep olunur” dedi.
Mahkeme heyeti oybirliğiyle sanık müteahhit Celal Arık’ın tutuklu kaldığı süre ve suç vasfının değişmesi ihtimali nazara alınarak tahliyesine karar verdi. Arık hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol şartı uygulanmasına hükmedildi. Duruşmaya, 25 Haziran’da devam edilecek.