Bilim insanlarından çağrı: Liçli madencilik uygulamalarına son verilsin

Mekanda Adalet Derneği, Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan felaket sonrası dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

  • ü
  • 16 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat 2024’te gerçekleşen facia sonrası Mekanda Adalet Derneği (MAD) sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla uyarılarda bulundu. Yapılacak her türlü açıklama ve uygulamada şeffaflığın önemine dikkat çeken dernek, şeffaflığın canlı sağlığına yönelik etkili önlemler alınabilmesi için şart olduğunu vurguladı.

Türkiye kamuoyunda yetkililerce toprak kayması olarak duyurulmasına rağmen yaşanan felaket, işletmenin ortaklarından olan SSR Mining tarafından ABD’nin NASDAQ borsasına “yığın liçi alanında geniş bir kayma gerçekleştiği” şeklinde duyuruldu.

MAD, İliç’te yaşanan olayın bir doğal afet olmadığını, felaketin “maden şirketinden kamu kurumlarına, karar alma süreçlerine dahil olan tüm aktörlerin bilimsel gerekçelere aykırı hareket etmesinin sonucu” olduğunu vurguladı.

Yapılan açıklamada hatasız işletildiğinde dahi liçli altın madenlerinin çevresindeki toprağı, yeraltı ve yerüstü sularını ve havayı kirletmesine ve canlı yaşamını tehdit ettiği belirtildi. Çöpler’de ise yığın liçi, Fırat Nehri’ni besleyen kollardan birinin yanında yalıtımsız ve geniş bir alana dağıldığı için, kimyasal kirliliğin önlenmesinin mümkün olmadığının altını çizen derneğe göre sadece yörenin değil çok daha geniş bir bölgenin sağlığı tehdit altında.

Dernek tarafından yapılan açıklama “Milyonlarca metreküp zehir barındıran altın madenlerinde, yaşamı bu zehirlerden koruyacak yetiye sahip bir mühendislik uygulamasından bahsetmek mümkün değildir. Liçli madencilik uygulamalarına son verilmelidir.” sözleriyle son buldu.

MAD

Mekanda Adalet Derneği, 1999 Depremi sonrasında oluşan taban hareketlerinin ve kentsel dönüşüm kaynaklı mekânsal adaletsizliklerin etkisiyle, 22 Haziran 2016 tarihinde kuruldu. Dernek öncesinde de farklı kolektif çalışmalar altında bir araya gelen dernek üyeleri “yaşadığımız çevreyi anlamlandırmak ve daha adil, ekolojik, demokratik bir dünya kurmak için” çalışmalarını sürdürüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com