Baro’dan ‘kayyım’ sorusu: Yasal sorun varsa aday listesinde nasıl yer aldı?

Batman Barosu, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması ve belediyenin eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınmasıyla İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya sordu: Hakkari belediye başkanının yasal sorunu varsa seçimde kesin aday listesinde nasıl yer aldı? Ayrıca 29 Baro ortak açıklama yayımladı.

  • ü
  • 03 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması ve belediyenin eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınmasıyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya üç soru yöneltti.

Şenses, sosyal medya hesabından şunları yazdı: “İçişleri Bakanı’na 3 soru sormak gerekiyor:

-Belediye başkanının yasal sorunu varsa 31 Mart 2024 seçimlerinde yayımlanan kesin aday listesinde nasıl yer aldı?

-Masumiyet karinesi Anayasal bir karine değil mi?

-Belediye Kanunu’nun 45 ve 46. maddesi İçişleri Bakanı’nın istediği kişiyi kayyum olarak atayabileceğini öngörüyor. Neden Hakkari Belediye Meclisi’nden bir DEM Partili meclis üyesini kayyum olarak atamadınız da Hakkari Valisi’ni atadınız?”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

28 BARODAN KAYYIM TEPKİSİ

Öte yandan Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Antalya, Batman, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Isparta, İzmir, Kars, Kocaeli, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve Zonguldak baroları, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“31 Mart 2024 Tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi ile Hakkari Belediye Başkanlığı seçimini DEM Parti adayı Mehmet Sıddık Akış kazanmış ve mazbatasını alarak göreve başlamıştır. Hakkari Belediyesi Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma gerekçe gösterilerek Van’da gözaltına alınmış ve aynı saatlerde Hakkari Belediyesi Hizmet Binası kolluk güçleri tarafından ablukaya alınarak binada arama işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu gelişmeler yaşanırken İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile derdest yargılama dosyasını ve yapılan gözaltı işlemini gerekçe göstererek Hakkari Belediyesi Başkanlığı’na Hakkari Valisi’nin kayyum olarak atandığını kamuoyuna duyurmuştur.

Son dönemlerde ülkemizde en çok gereksinim duyulan husus normalleşme ile beraber evrensel norm ve değerlerin tesis edilebilmesidir. Bunun önkoşulu ise eşitlikçi, özgürlükçü, adil ve barışçıl bir yönetim anlayışının varlığıdır. Kayyum atama kararıyla, demokrasinin ve hukuk devletinin temeli olan serbest seçim ile seçme ve seçilme hakkına müdahale edilmiş, belediyelerin ‘seçilmiş bir belediye yönetimi ve belediye meclisi tarafından yönetilmesi ilkesi’ askıya alınmış, Anayasanın 38. maddesiyle güvence altına alınan masumiyet karinesinden faydalanma hakkı açıkça ihlal edilmiştir.

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartı seçmen iradesinin tanınmasıdır. Demokrasiyi korumak, seçmen iradesine saygı göstermek ve sahip çıkmak, demokratik bir düzende herkesin görevidir. Bu çerçevede siyasi iktidarı kayyum atamalarından vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanını göreve iade etmeye davet ediyoruz.”

Açıklamada imzası olan barolar:

Adana Barosu Başkanlığı
Adıyaman Barosu Başkanlığı
Ağrı Barosu Başkanlığı
Ankara Barosu Başkanlığı
Antalya Barosu Başkanlığı
Artvin Barosu Başkanlığı
Batman Barosu Başkanlığı
Bingöl Barosu Başkanlığı
Bitlis Barosu Başkanlığı
Bursa Barosu Başkanlığı
Denizli Barosu Başkanlığı
Diyarbakır Barosu Başkanlığı
Düzce Barosu Başkanlığı
Gaziantep Barosu Başkanlığı
Hakkari Barosu Başkanlığı
Hatay Barosu Başkanlığı
İstanbul Barosu Başkanlığı
İzmir Barosu Başkanlığı
Kars-Ardahan Bölge Barosu Başkanlığı
Mardin Barosu Başkanlığı
Mersin Barosu Başkanlığı
Muş Barosu Başkanlığı
Siirt Barosu Başkanlığı
Şanlıurfa Barosu Başkanlığı
Şırnak Barosu Başkanlığı
Tunceli Barosu Başkanlığı
Van Barosu Başkanlığı
Yalova Barosu Başkanlığı

NE OLMUŞTU?

Hakkari’nin DEM’li Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, yürütülen bir soruşturma kapsamında Van’da gözaltına alındı. Belediye binasına da gece saatlerinde baskın yapıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ‘Akış’ın terör örgütü adını kullanarak sözde sorgulamalar yaptığı, terörist cenazelerini organize ettiği ve PKK adını kullanarak esnafı tehdit ettiği’ iddia edildi.

Akış’ın avukatı Azad Özer, “Yeni bir soruşturma var. Dosyada gizlilik kararı var” bilgisini paylaştı. Akış, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı ve Vali Ali Çelik kayyım olarak atandı. Hakkari Valiliği, gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 10 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com