Okulların açılmasına sayılı günler kala Milli Eğitim Bakanlığı, isimleri Türkçe olmayan 6 ildeki 30 özel okulun isimlerinin değiştirilmesini istedi.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nden 6 ilin valiliğine “Türk Okulları” konulu yazı gönderildi. Yazıda Türkçe olmayan 6 ildeki 30 okulun isimlerinin değiştirilmesini istendi.
Bakanlık tarafından gönderilen yazıda ilgili yönetmelikteki, “Belirtilen Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına, eğitim programına ve düzeyine uygun, belli bir anlam taşıyan Türkçe ad verilir” hükmü hatırlatıldı. Yazıda, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan şu hükümler hatırlatıldı:
“Kurumlara, 1739 sayılı Milli Eğitim Kanunu’nda belirtilen Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına, eğitim programına ve düzeyine uygun, belli bir anlam taşıyan Türkçe ad verilir. Ancak azınlık okulları, yabancı ve milletlerarası okullar ile sadece yabancı dil eğitimi veren kurslara yabancı ad verilebilir. Diğer kurumlara kıta, ülke, millet, tarih, rakam, yabancı kurum ve kuruluş adları verilemez. Kurumların adlarını, Türk Dil Kurumu kısaltmalar dizininde yer alan kısaltmalar hariç olmak üzere varsa kısaltmalarıyla kullanması esastır. Kurum adı kısaltma olarak kullanılacak ise kurum adı ve kısaltması kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatında yer alır…”