Sinan Ateş cinayeti davası başladı: Özgür Özel ve Ayşe Ateş yan yana, sanıklar duruşma salonunda

Sincan'da görülen Sinan Ateş cinayeti davasının ilk duruşması bugün görülüyor. Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş duruşmaya çelik yelek giyerek ve 5 polisin korumasında geldi. Duruşmayı çok sayıda gazeteci, muhalefet temsilcisi ve MHP'li avukatlar takip ediyor.

  • ü
  • 01 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Türkiye’de uzun süredir merakla beklenen Sinan Ateş cinayeti davası bugün başlıyor. Davanın ilk duruşması Ankara’da Sincan Cezaevi Kampüsü içerisindeki büyük duruşma salonunda görülecek.

Ayşe Ateş duruşmaya 5 polis tarafından korunarak geldi. Ayşe Ateş’e çelik yelek giydirildiği öğrenildi. Ayşe Ateş, duruşma salonunun önünde yeleği çıkarttı. Çevrede yüzlerce polis görev yapıyor.

İlk duruşmayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da takip ediyor. Ayrıca, davayı izleyenler arasında pek çok partiden isim bulunuyor. İYİ Parti’nin genel başkan yardımcısı Hakan Şeref Olgun, milletvekili Selçuk Türkoğlu; Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Gelecek Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve grup başkanvekili İsa Mesih Şahin; Deva Partisi Sözcüsü İdris Şahin ve Mersin milletvekili Mehmet Emin Ekmen; Eski cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, izleyiciler arasında yer alıyor.

Duruşma öncesi Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi Doğukan Cep, ‘Bay Kemal nerede’ diye bağırdı. Jandarmalar tarafından salondan çıkartıldı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan’da sadece 22 tutuklu sanık hakkında dava açmış, iddianameyi 7 Mayıs’ta kabul etmişti. Yargılanacak 22 tutuklu sanık arasında eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve Serdar Öktem de bulunuyor. İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getiren ve kaçıran Vedat Balkaya ile Suat Kurt hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

TETİKÇİ ERAY ÖZYAĞCI: AYAKLARINDAN VUR UZAKLAŞ DEDİ

Cinayetin tetikçisi olarak dosyada yer alan sanık Eray Özyağcı, ifade vermeye başladı.

Özyağcı, Doğukan Çep’in anlaşmazlık nedeniyle kendisini Sinan Ateş’i vurmak için Ankara’ya gönderdiğini, kendisini de olay yerine Vedat Balkaya’nın götürdüğünü söyleyerek, “Aradım aradım ulaşamadım, bir dosya için bana söz vermişti, sözünü tutmadı. Bir para göndermiştim” dedi. “Ben senin için Sinan Ateş’i gider ayaklarından vururum’ dediğini söyleyen Özyağcı, “Sonra Suat Abi’yi (Kurt) aradım, ‘Kalacak yer lazım’ dedik. Doğukan Abi ile beraber otoparka gittik. Otururken bana ‘Her şeyi ayarladım, Ankara’ya gitmem kaldı’ dedi” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı Özyağcı’ya, ifadesi ile savunması arasındaki çelişkileri sordu. Sanık Özyağcı, söylemediği şeylerin ifadeye yazıldığını öne sürdü.

Tetikçi Özyağcı, olay anını anlatırken, “Doğukan Sinan’ın yanında iki kişi var, sadece ayaklarından vur uzaklaş dedi. Ben sadece Sinan Ateş’in sağlı sollu ayaklarına ateş ettim efendim. Bana yanındakiler ateş etti. En son şöyle bir ses duydum: ‘Reisi vurduk, reisi vurduk’ diyorlardı” diye savunma yaptı.

Mahkeme başkanı ise “Kamera kayıtlarını izledim, sana doğru koşuyorlardı. Kim reisi vurduk diye bağıracak sana” diye sordu. Özyağcı, “Ben duyduklarımı söylüyorum vallahi efendim” dedi.

‘DOĞUKAN ABİYİ KORUMAK İÇİN YALAN SÖYLEDİM’

Özyağcı, savunmasına şöyle devam etti:

“Doğukan Abi’yi aradım, ben ayaklarından vurdum ama ‘Reisi vurduk’ diye arkadan ses geldiğini söyledim. ‘Bu işin içinde iş olmasın’ dedim. Sonra Doğukan Abi beni arayıp, ‘Oğlum Sinan Ateş ölmüş, ben size ayaklarından vurun demedim mi’ diye kızdı. Ben öldürmedim, ben yapmadım abi dedim. Kızdı, bağırdı, çağırdı. İfadelerimde Doğukan Abi’yi (Doğukan Çep) korumak için yalan söyledim.”

‘SAVCILAR, MHP’LİNİN İSMİNİ VER DİYE TELKİNDE BULUNDU’

Özyağcı şöyle devam etti: “Üç tane savcı benim ifademi almaya başladı. ‘Bize hikaye anlatma, biz bu işin siyasi olduğunu biliyoruz. Sana Devlet Bahçeli talimat verdiyse söyle, bize iki üç MHP’linin adını ver, içeride de dışarıda da seni koruyacağız. Sana birkaç araç fotoları göstereceğim, bunları onayla yeter’ dedi. ‘Ben bunlara alet olmam, bunlar yalan dolan’ dedim.

Ben hiç tanımadığım insanlara iftira atamam’ dedim. Bana fotoğraflar göstermeye başladılar. ‘Ben bu dosyanın kalemşörüyüm, sana göstereceğim’ dedi. Öyle bir ifade alıyor ki, abimi korumak için ne yazıyorsa yazsın dedim. Şunları imzala dediler, imzaladım. Sonra da cezaevine gönderdiler. Bana gösterilen araç ve insan fotoğraflarını televizyonlarda gördüm, meğer onlar Ülkü Ocakları’na aitmiş. Allah’a şükrettim beni bunlara alet etmedin diye. Doğukan Çep, benim abimdir, ben sadece abimle Sinan Ateş arasındaki anlaşmazlık yüzünden ayaklarından vurdum. Ben kimseyi öldürmedim.”

Özyağcılar, ‘tahliye talebin var mı’ sorusuna da ‘hayır’ yanıtı verdi.

VEDAT BALKAYA DA İLK İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ: İŞKENCE İLE İFADE VERDİM

Duruşmada sanık Vedat Balkaya’nın savunması başladı. İddianameye göre, Ateş’i öldüren tetikçi Eray Özyağcı, kendisini bekleyen motokurye Vedat Balkaya’nın kullanımındaki motosikletle, Gölbaşı’nda atıl durumda bulunan bir benzin istasyonuna bırakılmıştı.

Balkaya, ifadesinde “Beni Kocaeli’nde bir ormana götürdüler. Fena dövdüler, ismini bilmediğim bir adamın ismini vermemi istediler. Çırılçıplak kaldım. Aynı üç gün boyunca Ankara Emniyet’te yaşadım. Ben işin aslını ilk Kocaeli Emniyeti’ne götürülünce öğrendim. Ben böyle bir şey olacağını, birinin vurulacağını bilseydim asla girmezdim. Ben kandırılarak getirildim, alet edildim. Ben bir alacak davası olduğunu, araç gerektiğini söyledikleri için yardım ettim” dedi.

Mahkeme başkanı, “İfadende vurulma olayından haberdar olduğunu, hazırlık aşamasından haberdar olduğunu söylemişsin” deyince motorkurye Balkaya, emniyetteki ifadesini reddederek işkence altında ifade verdiğini iddia etti. “Bunlar benim cümlelerim değil, polis çarpıttı, çoğu çarpıtma” diyen Balkaya, tahliyesini talep etti.

AYŞE ATEŞ DURUŞMA ÖNCESİ KONUŞTU

Duruşma öncesinde davayı yerinde izleyen Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz canlı yayında Ayşe Ateş’i konuk etti.

Ayşe Ateş canlı yayında şunları söyledi:

‘AZMETTİRİCİLER GİZLİLİĞİ OLAN DOSYADA’

“Eksik delillerin tamamlanması yeni tam bir iddianamenin hazırlanması ve hızlı bir şekilde şüphelilerin ifadelerinin alınmasını istiyoruz. Bu bizim istediğimiz bir mahkeme değil eksik yarım bir mahkeme. Bizim istediğimiz eksik olan belgeler iddianameye eklenecek ondan sonra tam bir mahkeme görülecek.

Bence asıl şüpheliler getir götür işlerini yapan kiralık katiller asıl azmettiriciler gizliliği olan diğer dosyada yer alıyor. Bizim için asıl olan o dosyada yeralanların ifadelerinin alınarak bu dosyaya eklenmesidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız görüşmede bize adaletin en hızlı şekilde geleceği sözünü verdi. Bu görüşmeden sonra bir gelişme olmadı ama bu mahkemeden sonra bir gelişme olmasını bekliyoruz. Bazı çevreler farklı şekilde yorumladı ama ben katılmıyorum sayın cumhurbaşkanının sözünü tutacağına inanıyorum.

Ortada bir tane cinayet var iki ayrı dosya olması akıl ve mantık dışı.

 

Duruşmada Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu yan yana oturdu.

‘BU CİNAYETİN EMNİYET VE YARGI AYAĞI VAR’

Bu cinayetin emniyet ve yargı ayağı vardır hiç şüphem yok. Emniyet ve yargının aynı zamanda MHP ve Ülkü Ocaklarının içine sızmış suç örgütü vardır. Zaten bu dosya üzerindeki karanlık el bunlar bir sac ayağının parçaları. Bugünden sonra o karanlık bu dosyanın üzerinden çekilsin ve adil bir yargılama yapılsın. Bizim başka bir talebimiz yok. Ben sadece kocamın katilleri adil bir şekilde yargılansın istiyorum.

Bugün Mersin olayı ile birlikte değerlendirmesini isteyeceğim. Hepsinin kaynağı aynı hepsi aynı merkezden talimatı alıp bu suikastı gerçekleştirdiler.

MHP’nin avukatları burada ne sıfatla bulunuyorlar. Bizim yanımızda olmadıkları aşikar. Bu boşluğu aziz milletimiz doldursun. Umarım sanıklar serbest kalmaz.”

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Sinan Ateş cinayeti davasının ilk duruşmasında tetikçi ile ‘azmettirci’nin ifadelerinin birbiriyle çeliştiği görüldü.

TETİKÇİ NE DEDİ, AZMETTİRİCİ NE DEDİ?

Cinayetin tetikçisi Eray Özyağcılar, Sinan Ateş vurulunca yanındakilerin ‘Reisi vurduk’ diye duyduğunu öne sürerken; azmettirici olarak bilinen Doğukan Çep, ifadesinde “Biri bağırmış ‘Abiyi vurduk’ diye bağırmış” dedi.

MERMİ ÇELİŞKİSİ

Bir diğer çelişki de cinayette kullanılan mermilerin markaları hakkında oldu. Çep, cinayette önce ‘MKE’ marka mermi kullandıklarını söylerken; ifadesinin bir diğer bölümünde ise “Hatta biz verdiğimiz mermiyi bilmez miyiz, ‘Sterling’ kullandık” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com