Anayasa Mahkemesi, cezaevinde açık görüş sırasında zafer işareti yapan bir mahkumun disiplin cezası almasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi ve mahkum lehine tazminat kararı verdi.
İzmir 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü bulunan Nihat Ekmez, aylık açık görüş gününde ailesiyle görüşmesini tamamladıktan sonra zafer işareti yapmıştı.
Görüşmeye gelen ziyaretçilerin de zılgıt atıp zafer işareti yaptıkları tutanakla tespit edildi. Cezaevi yönetimi bu hareketi “suç örgütlerine ait sembol kullanmak” olarak yorumlayarak Ekmez hakkında disiplin soruşturması başlattı.
Ceza İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu, Ekmez’in “suç örgütlerine ait yayın, bez afiş, pankart, resim, sembol, işaret ve benzeri eşyayı kurumların herhangi bir yerine asma veya teşhir etme” eylemini gerçekleştirdiği gerekçesiyle 11 gün hücre cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Kurul kararında, Ekmez ve ziyaretçilerinin PKK’ya desteklerini göstermek ve örgütün propagandasını yapmak amacıyla zafer işareti yaptıklarını iddia etti.
Ekmez, bu cezaya karşı Karşıyaka İnfaz Hâkimliği ve Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ancak her iki başvurusu da reddedildi. Son çare olarak Ekmez, AYM’ye bireysel başvuruda bulunarak ifade özgürlüğünün, adil yargılanma hakkının ve diğer anayasal haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü.
AYM, yaptığı değerlendirmede, her ne kadar Ekmez cezaevinde olsa da “ifade özgürlüğüne” sahip olduğunu vurguladı. AYM’ye göre, cezaevlerinde ifade özgürlüğü ancak “güvenlik ve disiplinin korunması gibi zorunlu durumlar” söz konusu olduğunda sınırlandırılabilir.
AYM, Ekmez’e verilen disiplin cezasının orantısız olduğunu ve Ekmez’in davranışının “cezaevi güvenliğini bozduğu yönünde somut bir kanıt sunulmadığını” belirtti. Ayrıca, AYM Disiplin Kurulu’nun kararında, Ekmez’in yaptığı zafer işaretinin “hangi bağlamda suç örgütlerine ait sembol kullanımı” kapsamına girdiğinin açıklanmadığını ve alt mahkemelerin de bu konuyu yeterince incelemediğini ifade etti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
AYM, nihai kararında Ekmez’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Ekmez’e 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi ve dosya yeniden yargılama yapılmak üzere Karşıyaka 1. İnfaz Hâkimliği’ne gönderildi.