AYM’den ‘kolay boşanma’ kararı: Eşler artık 3 yıl beklemeyecek

AYM,boşanma davası reddedildikten sonra 3 yıl beklenmesi zorunluluğunu kaldırdı. AYM'nin kararı, boşanmak isteyen ancak 3 yıllık bekleme süresini doldurmayan kişiler için önemli bir hak kazanımı olarak değerlendiriliyor.

  • ü
  • 19 Nisan 2024
  • ü
  • Gündem

Anayasa Mahkemesi (AYM), Medeni Kanun’da boşanma davası reddedildikten sonra 3 yıl beklenmesi zorunluluğunu kaldırdı. Yüksek Mahkeme, eşlerin evlilik birliğinin temelden sarsıldığını kabul etmesi halinde her zaman boşanma davası açabilmelerine imkan tanıdı.

AYM, Medeni Kanun’un 166. maddesinin dördüncü fıkrasını iptal etti. T24’ün bildirdiğine göre, bu madde, boşanma davasının reddedilmesinin ardından 3 yıl geçmesi ve ortak hayatın yeniden kurulamaması halinde evlilik birliğinin temelden sarsılmış sayılacağını ve eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verileceğini düzenliyordu.

ÖLÇÜLÜLÜK İLKESİ VURGUSU

Ankara 18. Aile Mahkemesi’nin iptal başvurusunu inceleyen AYM, 3 yıllık bekleme süresinin ölçülülük ilkesini ihlal etiğine karar verdi. AYM kararı, ortak hayatın yeniden kurulamadığı durumlarda 3 yılın boşanma kararı için uzun bir süre olduğunu ve “özel hayata ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı ile aile kurumunun koruma amacı arasında makul bir denge sağlamayan kuralın orantılılık alt ilkesi yönünden ölçülülük ilkesini ihlal ettiği” gerekçesiyle gerekçelendirdi.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yüksek Mahkeme tarafından Anayasa’nın 13. ve 20. maddelerine aykırı bulunan bu düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 9 ay sonra yürürlüğe girecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bu karar, boşanmak isteyen ancak 3 yıllık bekleme süresini doldurmayan kişiler için önemli bir hak kazanımı olarak değerlendiriliyor. AYM’nin bu kararıyla boşanma davalarında daha hızlı ve adil bir yargılama süreci sağlanması öngörülüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com