AYM’den Erdoğan’a sınırlama: MB başkanını değiştiremez

AYM, Erdoğan'ın KHK ile Merkez Bankası başkanı değiştirme yetkisini oybirliğiyle iptal etti. TBMM’den yetki alınmadan yapılan bu değişikliklerin anayasaya aykırı olduğuna hükmeden AYM, üniversite rektörlerinin CB tarafından atanmasına ilişkin KHK ve yasa hükmünü de iptal etmişti.

  • ü
  • 04 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

AYM, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararname ile Merkez Bankası başkanı atama yetkisini oybirliğiyle iptal etti. TBMM’den yetki alınmadan yapılan bu değişikliklerin anayasaya aykırı olduğuna hükmedildi.

AYM, CHP’nin 703 sayılı KHK’nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı 6 yıl sonra karara bağladı.

‘KHK, ANAYASA’YA AYKIRI’ 

Kararla 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 151. maddesinin (h) ve (j) bentlerinin anayasaya aykırı olduğuna hükmedildi. AYM’nin kararında anayasaya aykırılık sorunu başlığı altında iptal edilen yetki hakkında şunlar ifade edildi:

“1211 sayılı Kanun’un 25. maddesinin birinci fıkrasında Merkez Bankası Başkanının (Guvernör), Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıllık bir dönem için atanacağı, bu sürenin sonunda yeniden atanabileceği hüküm altına alınmakta iken dava konusu kuralla anılan fıkra yürürlükten kaldırılmıştır.

Merkez Bankası başkanının görev süresini düzenleyen hükmün yürürlükten kaldırılmasını öngören kural, Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Dördüncü Bölümü’nde yer alan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin düzenleme içerdiğinden Anayasa’nın mülga 91. maddesi uyarınca KHK ile düzenlenemeyecek yasak alanda kalmaktadır.”

Oybirliğiyle alınan karar 12 ay sonra yürürlüğe girecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

AYM: CB, REKTÖR ATAYAMAZ 

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin KHK ve yasa hükmünü de iptal etti.

Gerekçede, rektör atama konusundaki yetkinin sadece Cumhurbaşkanı’na verildiği ve rektör olarak atanmak için herhangi bir nitelik aranmadığı, bu durumda yöneticisi doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanan üniversitenin özerkliğinden söz edilemeyeceği belirtildi.

AYM’nin kararında söz konusu KHK’nin Anayasa’ya aykırılık sorunu bulunduğu da ifade edildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com