AYM kararları tanınmıyor, o sırada Adalet Bakanı: Yargı her zamankinden daha bağımsız

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi kararlarının hem yerel mahkemeler hem de Yargıtay tarafından tanınmadığı Türkiye'de 'yargının her zamankinden daha bağımsız' olduğunu öne sürdü. Bakan Tunç, AİHM'i Atalay, Demirtaş ve Kavala konusunda "siyasi" davranmakla suçladı.

  • ü
  • 20 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

CNN Türk televizyonunun canlı yayınında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay’ın hukuki durumlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Tunç, Kavala ve Demirtaş’a ilişkin “AİHM bu davalara siyasi yaklaşıyor. Kararı ortaya çıkaran deliller hukuki açıdan değerlendirmiyor” iddiasında bulunurken, Atalay için ise “Atalay’ınki seçimden önce başlayan bir dava. Anayasal düzene karşı suçlar Atalay’ınki. Bu suçlar kanunla düzenlenmiş” ifadesini kullandı. Tunç, Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu iddia etti.

Bakan Tunç, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay’ın tutukluluklarına dair şunları söyledi:

“AİHM bu davalara (Kavala-Demirtaş davası) siyasi yaklaşıyor. Kararı ortaya çıkaran deliller hukuki açıdan değerlendirmiyor. Türk yargımız bu davalardaki kararlar Yargıtay’dan geçmiş olan kararlar.

Anayasamızda yüksek mahkemelerimiz var. AYM de yüksek mahkemeler kısmında sayılıyor. Hepsinin görev alanları belli. AYM-Yargıtay arasındaki görüş farkı sebebi anayasamızın bazı maddelerinin son değişikliklerle bireysel başvuru ile birtakım sorunlar ortaya çıktı. Kanun koyucu sorun çıkmasın diye hükümler de koymuştu. Anayasada vekillerin tutukluluğu konusunda suçüstü olan ağır cezalık suçlar hariç deniyor. Atalay’ınki seçimden önce başlayan bir dava. Anayasal düzene karşı suçlar Atalay’ınki. Bu suçlar kanunla düzenlenmiş. Terör suçları şu şu maddelerdir deniyor. AYM diyor ki Anayasa’nın 14. maddesindeki suçlar belirsiz diyor, Yargıtay da bu suçlar düzenlenmiştir diyor. Daha önce de uygulamaları var zaten diyor. 83 ve 14. maddesini uygulanmaz hale getiriyorsunuz diyor.”

‘SORUNUN KAYNAĞI ANAYASA’ İDDİASI

Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan kriz için de “Kanunlar arasında farklılık var. Bunu da meclis düzeltebilir. Vatandaşlarımıza “seçimden önce işlenen bir terör suçu dokunulmazlık kapsamında olsun mu olmasın mı?” sorusunu soruyoruz. Anayasa olamaz diyor. Bu suçun neler olduğunu yazmanız lazım diyor, Yargıtay da var diyor. İki mahkememizin de yıpratılmaması lazım. AYM kararları kadar Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Verilen bir karar noktasında iki mahkememiz anayasa maddelerini farklı yorumluyor. Sorunun kaynağı anayasa. 184 kez değişiklik yapıldı. AYM’nin yapısında adliye mahkemelerinde verilen kararların da gitmesini sağlarsanız süper bir uygulama olur. AYM’ye gelen bireysel başvuruları Yargıtay ve Danıştay’dan gelen üyeler incelesin diye bir hüküm olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

‘AF GÜNDEMDE YOK’

Gündemde bir genel af olup-olmadığı konusuna da değinen Tunç, “Gündemimizde böyle bir şey söz konusu değil şu anda. Disiplin affıyla ilgili de bir çalışma yok. Adil yargılanmama iddiası sübjektif iddialar” dedi.

TAZMİNAT KOMİSYONU KURULACAK

Tunç ayrıca, “AYM bir karar verdi, tazminat komisyonu oluşturuyoruz. Vatandaş AYM’ye gitmeden önce adalet bakanlığındaki bu komisyona başvuracak” mesajı verdi.

Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu savunan Bakan Tunç, “‘Türkiye dünyada 116. sırada’ diyorlar. Bu bilgi hatalı. Türkiye demokrasi bakımında en önde gelen ülkeler arasında. Yargı her zamankinden daha bağımsız, gurur duymalıyız” dedi.

Bakan Tunç, şunları söyledi:

‘TÜRKİYE’NİN ANGOLA’NIN ALTINDA OLMASI MÜMKÜN MÜ’

Hakim ve savcılarımızın daha donanımlı olması için çalışmalar yapıyoruz. Hatalı karar ilk derecede verilince infial uyanabiliyor ama bu hatalı kararlar 24 bin hakim arasında birkaç tane oluyor. Burada basını bilgilendirmek lazım. Bazı dosyaların içeriği bilinmeden kulaktan dolma yayılıyor. Kamuoyunu bilgilendirmek lazım. Yargıya güven konusunda kasıtlı propaganda yapılıyor. Kürsüye çıkanlar yargıya yönelik eleştiri yapılıyor.

Hukuka güven endeksi diye çalışmaları var. Bunu öne sürüyorlar. Türkiye’nin yargıya güvende dünyada 116. sırada olduğunu söylüyorlar. Bu bilgi hatalı. Bunlar masa başında hazırlanıyor. Türkiye’nin üstündeki ülkelerde Angola var. Türkiye’nin bu ülkelerin altında olması mümkün mü? Türkiye burada olamaz. Demokrasinin beşiğiyiz diyenlerin Gazze’de hukuka nasıl saygılı olduğunu görüyoruz. Uluslararası hukukun soykırım karşısında nasıl sessiz kaldığını gördük.

‘YARGIMIZLA GURUR DUYMALIYIZ’

Türkiye demokrasi bakımından, seçimler bakımından en önde gelen ülkeler arasında. Yargıyı yıpratan açıklamalara itibar etmemek lazım. Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü her zaman tartışıldı ve her zamankinden daha bağımsızdır yargı. Bugünkü yargımızla gurur duymalıyız. Darbecileri yargılaması gerekenler darbe mağdurlarını yargılayıp başbakanı idam etti. 18 yaşından küçüklerin yaşını büyüterek idam etti. Darbe mağdurlarını daha da mağdur ettiler. 15 Temmuz’da darbecilere karşı ilk harekete geçen yargı oldu. Tutuklama kararları verildi, darbeciler yargılandı. Türkiye 116. sıralarda değil. Çok daha üst sıralarda. Dünyada hakkaniyeti savunan bir ülkeyiz.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com