AYM, Gar patlamasında kamu görevlilerinin ihmalini görmedi

Anayasa Mahkemesi, 103 kişinin hayatını kaybettiği 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ile ilgili olarak sorumlulukları bulunan kamu görevlilerinin soruşturulmaması nedeniyle yapılan başvurularla ilgili ihlal görmedi ve "kabul edilemezlik" kararı verdi.

  • ü
  • 21 Mayıs 2024
  • ü
  • Gündem

IŞİDin 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garında gerçekleştirdiği bombalı saldırı sonrasında 103 kişi hayatını kaybetti.

Anayasa Mahkemesi, 103 kişinin IŞİD saldırısında hayatını kaybettiği 10 Ekim Gar Katliamı ile ilgili yapılan 9 ayrı başvuruyu birleştirerek karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi, katliamda hayatlarını kaybedenlerin yakınları ile DİSK ve DİSK adına eski Genel Başkan Kani Beko ile Genel İş Başkanı Remzi Çalışkan adına yapılan başvuruları kabul edilemez buldu.

AYM, miting alanında bulunanların ve yakınlarını kaybedenlerin yakınlarının yaptıkları başvurularla ilgili kararında ihlal görmedi ve “kabul edilemezlik” kararı verdi.

Kısadalga’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre, AYM kararında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde kamu görevlilerinin önlem alma yükümlülüğü altında olduğu ancak bunun “gerçekleştirme yükümlülüğü” anlamına gelmediği savunuldu.

AYM kararında, yaşam hakkı ihlaline ilişkin olarak yapılan değerlendirmede ölümlerin canlı bomba saldırısı sonucu olduğu, başvurucuların yakınlarının hayatlarını kaybetmelerinde kamu görevlilerinin sorumlu olduğuna ilişkin bir delil sunamadıkları iddia edildi.

KAMU GÖREVLİLERİN İHMALLERİ DİKKATE ALINMADI

AYM kararında Mülkiye müfettişlerinin kamu görevlilerinin saldırıyı önlemek konusunda ihmallerinin sıralandığı ve “en hafif deyimle ihmal” tespiti yaptığı raporunu dikkate alınmadı.

AYM ayrıca “devletin yaşam hakkında olduğu gibi ihlalin tespit edilmesi ve varsa ihlalden kaynaklanan mağduriyetin giderilmesi için sorumlular hakkında mutlaka bir cezai soruşturma yürütmesi yükümlülüğü olduğu söylenemez” ifadelerini kullandı.

‘AİHM’ GİDECEĞİZ’

Eşi Uygar Coşgun’u 10 Ekim 2015’deki katliamda kaybeden 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun AYM kararına ilişkin Kısa Dalga’ya şu açıklamayı yaptı:

“Benim kendi ismimle yapılmış başvurular vardı. Onları ayırmış. Bu zamana kadar, kamu görevlilerinin sorumluluklarını kabul ettirebilmek için 8.5 yıldır mücadele ediyoruz. Bu uzun mücadele süreci sonunda bütün çabalarımız yok sayıldı. Çok can sıkıcı bir karar. Bu zamana kadar iç hukuk aşamasında kamu görevlileri hakkında soruşturma bile açılmadı. Anayasa Mahkemesi son çareydi. Anayasa Mahkemesi’nden uzun süredir bu kararı bekliyorduk. Aslında AYM’nin reddedeceğini biliyorduk ama iç hukuk yollarını tüketip AİHM’e gitmeyi istiyorduk.

Ama bu dosyayı elinde tutabildiği kadarıyla tutmuş bir AYM var karşımızda. Geç gelen adalet, adalet değildir sözünü şimdi yaşıyoruz.

Ben kararı öğrendiğim geçen haftadan beri hasta gibi hissediyorum. İnsanın umudu çok değerli. Kamusal sorumluluğun her seferinde yok sayılması anlaşılır değil. Anayasa Mahkemesi kararıyla iki kere kötülük yapıldı: İlki, dosyayı uzun süre tuttu. İkincisi bu kadar çok delilin olduğu dosyada kabul edilmezlik yönünde karar verildi.”

 

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com